Naja Bertolt Jensen / Unsplash

Covid-19 verergert plasticpandemie in de oceaan

De coronapandemie is hard op weg een microplasticpandemie in de oceaan te veroorzaken. De ergste plasticvervuilers zijn Aziatische ziekenhuizen, die al voor de pandemie te veel afval hadden.

De coronapandemie heeft de afgelopen twee jaar talloze problemen opgeleverd.

Naast de klappen die de mens en de economie hebben opgelopen, heeft de pandemie 8,4 miljoen ton extra plastic gecreëerd. De hele wereld moet nu gebruikmaken van producten die veelal van plastic en voor eenmalig gebruik zijn.

Tegen het eind van dit jaar zal het gaan om wel 11 miljoen ton extra plasticafval.

Volgens een nieuw rapport zal er 37.000 ton afval in rivieren terechtkomen, waarna het naar de oceanen drijft.

Onderzoekers voorspellen dankzij een geavanceerde simulator dat de Noordelijke IJszee waarschijnlijk het eindstation zal zijn voor veel van de microplastics, waar afval na verloop van tijd in verandert. Hier kan het afval zeedieren doden en grote schade aan de maritieme ecosystemen aanrichten.

Veruit het grootste deel van de plasticvervuiling komt uit ziekenhuizen. Veel plastic injectienaalden, handschoenen en jassen worden niet op de juiste manier weggegooid.

Vooral in Azië, waar de gezondheidszorg al voor de pandemie zwaar onder druk stond, kunnen afvalverwerkingssystemen het niet bijhouden, waardoor de ziekenhuizen voor veel plasticvervuiling zorgen.

Gigantische plasticpandemie in de oceaan

Mondkapjes zijn uitgeroepen tot de grootste boosdoener in de vervuiling. De mondkapjes bevatten veel plastic en als ze niet in de prullenbak worden gegooid, komen ze in de oceanen terecht. Daar verandert het plastic na verloop van tijd in microplastics, en worden zeedieren en misschien wij zelf ook vergiftigd.

Nieuwe rapporten laten zien dat het plasticafval van persoonlijke beschermingsmiddelen een klein deel uitmaakt van het grote geheel. Het is voornamelijk aan de slechte afvalverwerking in ziekenhuizen te wijten dat er zoveel plastic in rivieren en daarmee oceanen terechtkomt.

Vooral Aziatische ziekenhuizen die al voor de pandemie met afvalverwerkingsproblemen kampten, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het microplasticprobleem, concluderen de onderzoekers.

De Noordelijke IJszee wordt het eindstation

De problematische kleine plasticdeeltjes zullen met de zee mee stromen, en volgens de onderzoekers zal het grootste deel dan op drie plekken eindigen:

  • Op de bodem van de oceaan
  • Op de stranden
  • In de omgeving van de Noordelijke IJszee

Op al deze plekken is het plastic ongunstig voor het zeemilieu, dat al vol met afval zit, wat het maritieme leven ernstig verstoort.

Vooral de Noordelijke IJszee staat onder grote druk. Eerdere onderzoeken naar plastic in de oceanen – vooral in de Noordelijke Grote Oceaan – laten zien dat er veel gevangen wordt in de circulaire stroom van de Noordelijke IJszee, die als een riviermonding werkt.

Het ongewenste plastic vormt een groot gevaar voor de rijke fauna in het gebied, waar veel walvis- en zeehondsoorten leven.

De onderzoekers benadrukken dat als we mensen en zeedieren willen redden, we slimme oplossingen voor afvalsortering en veel meer aandacht voor het plasticprobleem nodig hebben.