De coronapandemie heeft de afgelopen twee jaar talloze problemen opgeleverd.
Naast de klappen die de mens en de economie hebben opgelopen, heeft de pandemie 8,4 miljoen ton extra plastic gecreëerd. De hele wereld moet nu gebruikmaken van producten die veelal van plastic en voor eenmalig gebruik zijn.
Tegen het eind van dit jaar zal het gaan om wel 11 miljoen ton extra plasticafval.
Volgens een nieuw rapport zal er 37.000 ton afval in rivieren terechtkomen, waarna het naar de oceanen drijft.
Onderzoekers voorspellen dankzij een geavanceerde simulator dat de Noordelijke IJszee waarschijnlijk het eindstation zal zijn voor veel van de microplastics, waar afval na verloop van tijd in verandert. Hier kan het afval zeedieren doden en grote schade aan de maritieme ecosystemen aanrichten.
Veruit het grootste deel van de plasticvervuiling komt uit ziekenhuizen. Veel plastic injectienaalden, handschoenen en jassen worden niet op de juiste manier weggegooid.
Vooral in Azië, waar de gezondheidszorg al voor de pandemie zwaar onder druk stond, kunnen afvalverwerkingssystemen het niet bijhouden, waardoor de ziekenhuizen voor veel plasticvervuiling zorgen.
Gigantische plasticpandemie in de oceaan
Mondkapjes zijn uitgeroepen tot de grootste boosdoener in de vervuiling. De mondkapjes bevatten veel plastic en als ze niet in de prullenbak worden gegooid, komen ze in de oceanen terecht. Daar verandert het plastic na verloop van tijd in microplastics, en worden zeedieren en misschien wij zelf ook vergiftigd.