1840489pavan nd/Wikimedia Commons
Marianentrog

Bijna een kwart van de oceanen is nu in kaart gebracht

Een wateroppervlak ter grootte van Europa is toegevoegd aan een database. En je kunt zelf meehelpen om nog onbekende wateren in kaart te brengen.

Het is belangrijk dat de oceanen in kaart worden gebracht voor onder meer de navigatie van schepen en het toezicht op de visstand. Bovendien hebben zeestromen invloed op het klimaat, want de oceanen spelen een sleutelrol in het verplaatsen van warmte over de hele wereld.

Daarom wil de organisatie Seabed 2030 een volledig beeld opbouwen van de zeediepten wereldwijd. Veel van de nieuwe dieptegegevens zijn afkomstig van bestaande metingen in landenarchieven, die door overheden zijn vrijgegeven. Er zijn nog meer data, maar de landen zijn bang dat daarmee maritieme defensiegeheimen openbaar worden.

Die zorg is echter onnodig. ‘We hebben geen hogeresolutiedata nodig – bij lange na niet,’ zegt Jamie McMichael-Phillips, hoofd van de organisatie Seabed 2030.

Kaart oceanen

De grijze gebieden op de kaart zijn bekende dieptegegevens. De rode zijn er dit jaar bij gekomen.

© Nippon Foundation / Seabed 2030

Seabed 2030 wordt gefinancierd door de Japanse Nippon Foundation. De organisatie moedigt iedereen aan mee te helpen met het in kaart brengen van de oceanen. Maar daar heb je wel een schip en goede elektronische apparatuur voor nodig. Lees hier meer.

De rijke Texaan Victor Vescovo bracht ruim 3 miljoen m3 in kaart met onder andere zijn eigen onderzeeër.

Het is een enorme opgave om alle zeediepten te meten, zeker die in de buurt van de polen. Op dit moment is 23,4 procent gemeten. Daarom wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van op afstand bestuurbare onderwaterdrones, die veel goedkoper metingen kunnen verrichten dan de traditionele bemande schepen.