Het Amazone-regenwoud staat nog steeds in brand. Dat is niet alleen een probleem voor de flora, fauna en mensen die zich op de brandende plekken bevinden.
Want als het bos nog verder verdwijnt, bereiken we binnenkort een zogeheten tipping point in het ecosysteem van het regenwoud dat tot een uitgesproken bossterfte leidt, aldus Braziliaanse klimatologen.
Het ‘tipping point’ waar de wetenschappers het over hebben, beschrijft de pijngrens van de Amazone: het punt waarop het regenwoud flink van karakter begint te veranderen.
In 2005, 2010 en 2015-2016 heerste er grote droogte in de Amazone. In 2009, 2012 en 2014 vonden er grote overstromingen plaats. Deze opvallende schommelingen in het weer zijn een indicatie dat het tipping point dichterbij komt. En de oorzaak hiervan is te vinden in de toenemende ontbossing die al tientallen jaren aan de gang is, menen de wetenschappers.
Als je bomen kapt en verbrandt, reduceer je het natuurlijke vocht en de hoeveelheid regenwater in het regenwoud. Hierdoor krijgen de andere bomen in het woud slechtere leefomstandigheden. Ze verwijderen daardoor minder koolstofdioxide of CO2 uit de atmosfeer en geven minder zuurstof of O2 af. De droogte duurt langer en wordt nog verergerd door de reeds stijgende temperaturen die door de klimaatveranderingen worden veroorzaakt.
En op die manier leidt deze gevaarlijke spiraal tot bossterfte in de Amazone, concluderen de wetenschappers.