Wetenschappers vinden ernstige nieuwe vogelziekte

Hoewel de vogels er gezond uitzien, zijn ze van binnen vaak erg ongezond.

Tyndnæbbet skråpe.

Den tyndnæbbede skråpe yngler ved australiens sydøstlige kyster og på Tasmanien.

© Wikimedia Commons

Het zit zowel in zee als in de bodem. En het lijdt geen twijfel dat onze massale plasticgebruik een negatief effect heeft op het klimaat en de ecosystemen. Over de omvang van de verwoesting wordt echter nog steeds gediscussieerd. En nu is er verontrustend nieuws.

Een studie onthult de opkomst van een voorheen onbekende ziekte onder zeevogels, die volgens onderzoekers verband houdt met de hoeveelheid microplastics in de oceanen.

De ziekte wordt plasticose genoemd, en verloopt bijzonder onaangenaam.

Vernietigt het spijsverteringsstelsel

De wetenschappers onderzochten exemplaren van de Australische grote pijlstormvogel op Lord Howe Island, 600 kilometer van de oostkust van Australië. Deze vogel behoort tot de soorten die de meeste microplastics binnenkrijgen.

Dat komt omdat de Australische grote pijlstormvogel microplastics in zee vaak aanziet voor voedsel en daardoor in verhouding tot zijn grootte grote hoeveelheden plastic binnenkrijgt.

‘Hoewel de vogels er aan de buitenkant gezond uitzien, zijn ze echt niet in orde,’ zegt de coauteur van de studie en hoofdconservator van het National History Museum in Londen, dr. Alex Bond.

Dit komt doordat de zogeheten kliermaag, het voorste deel van de maag van deze vogels, op verschillende niveaus beschadigd is.

Als de vogels plastic inslikken, krijgen ze wonden en scheuren, die veranderen in littekens. Littekenweefsel kan opzwellen en chronische ontstekingen komen regelmatig voor.

Het duidelijkste symptoom van plasticose is echter de aantasting van het spijsverteringsstelsel. Sommige klieren raken dan zo beschadigd dat de vogels kwetsbaarder zijn voor infecties en parasieten en moeilijker vitaminen opnemen.

‘Dit is de eerste studie die aantoont hoeveel ernstige schade microplastics kunnen toebrengen aan het spijsverteringsstelsel van deze vogels,’ zegt Bond.

Vanwege de gelijkenis in symptomen bij de vogels, hebben de onderzoekers ervoor gekozen om plasticose te classificeren als een specifieke ziekte.