Shutterstock
Den mest aggressive hund

Wetenschappers: Dit zijn de meest agressieve hondenrassen

De meeste dodelijke beten bij mensen komen van de pitbull, die daarom vaak gezien wordt als de gevaarlijkste hond ter wereld. Er zijn echter aanwijzingen dat het niet het meest agressieve ras is.

De hond staat natuurlijk bekend als onze trouwe viervoeter.

Toch worden elk jaar miljoenen mensen door honden gebeten, en jaarlijks overlijden wel 30.000 mensen aan een hondenbeet. De overgrote meerderheid is echter te wijten aan hondsdolheid – slechts een klein deel sterft aan het letsel van de beet zelf.

Uit een Zweeds onderzoek in 30 Europese landen blijkt echter dat het aantal van dergelijke sterfgevallen toeneemt, en dezelfde trend is te zien in de VS.

En als we naar dodelijke aanvallen kijken, dan valt één ras in het bijzonder op.

Gevaarlijkste hond ter wereld

De gevaarlijkste hond ter wereld is de pitbull, een verzamelnaam waaronder verschillende rassen vallen, zoals de Staffordshire-bulterriër en de Amerikaanse pitbullterriër.

Volgens een Amerikaanse metastudie staan pitbulls bovenaan als het gaat om fatale aanvallen op mensen. Bij maar liefst 65,6 procent van de dodelijke beten in de VS van 2005 tot 2017 is een pitbull betrokken.

Bovendien blijkt uit een ander onderzoek dat pitbullbeten die niet dodelijk zijn, vaak leiden tot letsel dat zo complex en ernstig is dat chirurgisch ingrijpen nodig is.

Vergeleken met andere rassen vallen pitbulls mensen of andere dieren ook vaker aan zonder provocatie.

Op basis van de Amerikaanse metastudie is de rottweiler het ras dat na de pitbull de meeste mensen doodt. Dit is de volledige lijst.

De gevaarlijkste honden ter wereld zijn:

  • Pitbull
  • Rottweiler
  • Duitse herder
  • Rasloos
  • Amerikaanse bulldog
  • Mastiff
  • Husky

Hoewel pitbulls regelmatig mensen en dieren aanvallen, benadrukken de onderzoekers dat hun gedrag waarschijnlijk een gevolg is van dat van hun baasje.

Onderzoek toont aan dat eigenaren van pitbulls statistisch gezien vaker betrokken zijn bij criminele activiteiten, alcoholmisbruik en geweld dan eigenaren van andere rassen. En wat betreft markers van agressief gedrag scoren pitbulls niet hoger dan andere honden, volgens een studie uit 2022.

Een Fins onderzoek van 9000 honden duidt erop dat de meest agressieve ter wereld een stuk meer haar heeft dan de pitbull.

De rough collie is volgens deze studie het ras dat het vaakst agressief gedrag vertoont.

Daarna volgen de dwergpoedel, dwergschnauzer en Duitse herder. De chihuahua, die bekendstaat als een heetgebakerd hondje, staat helemaal onderaan, op de 16e plaats, en scoort lager dan bijvoorbeeld de corgi.

Rough collie

Tidligere undersøgelser har vist, at rough collien er en frygtsom race, hvilket kan være årsagen til den aggressive adfærd.

De Finse onderzoekers zagen meer agressief gedrag bij reuen en bij honden die niet met andere honden leefden. Onervaren baasjes meldden ook vaker dat hun hond agressief was.

Er bestaan 360 officiële hondenrassen, en de Finse studie bekeek er 23. Er waren dus veel rassen niet vertegenwoordigd, waaronder het grootste deel van de gevaarlijkste honden ter wereld.