De geleerden waren het er lange tijd over eens dat de eerste bossen 385 miljoen jaar geleden de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer hielpen verminderen.
Een internationaal team van de universiteiten van Kopenhagen en Nottingham ontkracht dit idee in een artikel in het tijdschrift Nature Communications.
Met behulp van een nieuwe analysemethode ontdekten ze dat kleine planten in het verleden hebben geholpen om het CO2-niveau aanzienlijk te verlagen, en dat het gehalte iets kleiner was dan eerder gedacht.
Minder CO2 in het verleden
Wetenschappers vermoeden al heel lang dat het gehalte kooldioxide in de atmosfeer 410 tot 385 miljoen jaar geleden tien keer zo hoog lag als nu.
Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat het CO2-niveau slechts anderhalf keer zo hoog was als nu.
Om precies te zijn concludeerden de onderzoekers dat de hoeveelheid CO2 in het verleden iets meer dan 600 ppm (parts per million – de meeteenheid voor CO2-niveaus) bedroeg, in plaats van de eerder aangenomen 4000 ppm.
Dit ligt behoorlijk dicht bij het huidige niveau van 415 ppm.
Verder lieten de resultaten zien dat de eerste bomen, die zich 385 miljoen jaar geleden over de wereld verspreidden, slechts een kleine rol speelden bij het verminderen van CO2 in de lucht, anders dan tot nu toe de gangbare veronderstelling was.
Kleine primitieve vaatplanten, die nu nog bestaan, waren echter wel verantwoordelijk voor een sterke afname van CO2, nog voordat er bomen waren.