Shutterstock
Rethval

Welk dier heeft de grootste testikels?

De grote baleinwalvissen hebben logischerwijs de grootste testikels, maar welk dier is recordhouder in verhouding tot lichaamsgewicht?

De testikels van de echte walvis kunnen ruim 500 kilo per stuk wegen en 4,5 kilo sperma bevatten. Maar de echte winnaar is de Platycleis affinis – een sabelsprinkhaan uit Zuid-Europa.

In 2010 bleek uit een onderzoeksproject onder leiding van de Britse entomoloog Karim Vahed dat de testikels van Platycleis affinis wel 13,8 procent van het lichaamsgewicht van volwassen mannetjes kunnen vormen.

Bij de bekendmaking van het record zei Vahed dat de testikels ‘... vrijwel de gehele buik vulden’ van de circa 2,5 centimeter grote sprinkhaan.

Bij Platycleis affinis paren de vrouwtjes in het paarseizoen gemiddeld 11 keer. Volgens de onderzoekers heeft dit mannetjes bevoordeeld die ook vaak kunnen paren, wat weer leidde tot het ontstaan van grote testikels.

Platycleis affinis testikler

De sprinkhaan Platycleis affinis heeft de grootste testikels van het dierenrijk. Hier zie je ze buiten de buik van het dier.

© Richard Richards/Royal Society/AFP/Ritzau Scanpix

Voorheen was het fruitvliegje Drosophila bifurca de recordhouder. Daarbij vormen de testikels 10,6 procent van het lichaamsgewicht.

Het fruitvliegje behield wel een ander indrukwekkend record, namelijk dat van de langste zaadcellen van het dierenrijk: 5,8 centimeter. Dat is ruim 20 keer zo lang als de vlieg zelf, die het sperma daarom vóór de paring opgerold bewaart.

Van de zoogdieren heeft de 12 centimeter lange vleermuis Corynorhinus rafinesquii verhoudingsgewijs de grootste testikels. Bij deze vleermuis uit het zuidoosten van de VS vormen de testikels 8 procent van het lichaamsgewicht.

11 kilo zouden de testikels van een man wegen als ze in verhouding even groot waren als die van de sprinkhaan Platycleis affinis.