We krijgen woester weer
Extreme stormen vernietigen elk jaar voor miljarden en maken duizenden slachtoffers. Het weerbericht vertelt dat het met een warmer klimaat nog erger wordt, maar nieuwe satellieten en supercomputers zullen ons waarschuwen vóór de stormen toeslaan.

De opwarming van de aarde brengt een proces op gang waarbij we meer en zwaardere orkanen en tornado’s kunnen verwachten.
In februari 2023 trof de wervelwind Gabrielle Nieuw-Zeeland met ongekende kracht. Windstoten tot 165 km/h raasden dagenlang over het Noordereiland. Elektriciteitsnetten, verkeer en steden werden lamgelegd.
Toen de regen ophield en de wind ging liggen, waren de verliezen groot: er waren 11 mensen omgekomen en de storm had voor ruim 6,5 miljard euro schade aangericht.
Gabrielle werd al snel bestempeld als de ‘storm van de eeuw’, maar er komen waarschijnlijk veel ergere stormen aan, nu cyclonen, orkanen en tornado’s veel meer kracht krijgen door de opwarming van de aarde – en niet alleen in Nieuw-Zeeland, maar wereldwijd.
Als een orkaan je pad kruist, ben je aan hem overgeleverd. Maar met nieuwe geavanceerde weermodellen kunnen we stormen met ongekende nauwkeurigheid voorspellen, waardoor er minder levens en eigendommen verloren zullen gaan als zo’n verschijnsel toeslaat.
Minder maar zwaardere stormen op komst
Wind kent allerlei vormen, van briesje tot orkaan. De zonnestralen verwarmen de atmosfeer – maar natuurlijk niet overal op aarde op dezelfde manier.
De lucht in de atmosfeer zet uit als hij opwarmt, en de warme lucht beweegt naar gebieden met een lagere druk. Met andere woorden: het waait.