GOES-R top

NASA lanceert nieuwe supersatelliet

Met de lancering van de nieuwste weersatelliet van NASA, GOES-R, kunnen de Amerikanen het weer nog nauwkeuriger voorspellen. Ook hopen wetenschappers dat ze nu nog sneller kunnen reageren op tornado's of andere natuurrampen.

1 december 2016 door Nanna Vium

De GOES-R wordt ook wel de beste weersatelliet ter wereld genoemd. Hij hangt nu op 36.000 kilometer hoogte boven het westelijk halfrond en houdt een oogje in het zeil.

De weersatelliet GOES-R werd halverwege november, onder enorm veel aandacht van de media, gelanceerd vanaf Cape Canaveral.

En nu hopen wetenschappers dat ze veel eerder gewaarschuwd worden als er een grote natuurramp aan dreigt te komen.

Geavanceerd instrument levert gegevens

In deze video kun je zien hoe de GOES-R werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida.

De GOES-R is de eerste van in totaal vier nieuwe satellieten, waaronder NOAA – National Oceanic and Atmopheric Administration. Het totale project kost meer dan 10 miljard euro en is voornamelijk bedoeld om de Amerikanen meer nauwkeurige en gedetailleerde informatie over het weer te geven.

Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door een geavanceerd instrument dat Advanced Baseline Imager, oftewel ABI, wordt genoemd.

De ABI verzamelt informatie en beeldmateriaal van wolkenformaties en andere weersomstandigheden op het westelijk halfrond. Vervolgens stuurt hij deze informatie iedere 30 seconden naar de aarde, vijf keer sneller en met een vier keer hogere resolutie dan normaal.

Waarschuwt tot wel 20 minuten eerder

Hier kun je meer te weten komen over deze nieuwe weersatelliet.

Volgens experts kan hij tot wel 20 minuten eerder waarschuwen voor bijvoorbeeld orkanen, bosbranden en aswolken, zodat er in de toekomst meer mensenlevens gered kunnen worden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: