Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tornado

Twee tornado’s op een veld

Tornado’s kunnen steden in puin leggen

Een tornado is een weersverschijnsel dat op alle continenten behalve Antarctica is geregistreerd. Maar op slechts enkele plaatsen zijn de omstandigheden optimaal voor de grote en verwoestende tornado’s. Het zwaarst getroffen land zijn de VS, vanwege de grote vlakten van het Midden-Westen, ook wel bekend als Tornado Alley, waar warme lucht uit de Golf van Mexico botst op koude lucht uit het westen. Tornado’s worden ingedeeld volgens de Schaal van Fujita, die ze naar de omvang van de verwoestingen op een schaal van F0 tot F5 plaatst. De tornado die in 2011 de stad Joplin in Missouri trof, was een F5. De wervelwind had een diameter van 1,6 kilometer en bereikte een windsnelheid van 320 km/h. 158 mensen kwamen om en de schade liep op tot ruim 2 miljard euro. De tornado’s die een enkele keer bij ons voorkomen, zijn meestal van categorie F0 of F1, waarbij schade bestaat uit omgevallen bomen en kapotte daken. Kom meer te weten over het woeste weersverschijnsel op deze pagina, waar we onze artikelen over tornado’s hebben verzameld.

Tornado waait over een veld
© Shutterstock

Hoe ontstaat een tornado?

Wanneer koude lucht in botsing komt met warme en vochtige lucht, ontstaan ​​er zware regen- en onweerswolken in een zogeheten supercel. Een supercel kan zo’n 20 kilometer de lucht in komen en regen, onweer of hagel veroorzaken. Bovendien kan hij onder de juiste omstandigheden tot een tornado leiden.

Een tornado ontstaat wanneer warme lucht in botsing komt met de koude lucht van de supercel en een rotatie veroorzaakt. Op het noordelijk halfrond draaien tornado’s tegen de klok in en op het zuidelijk halfrond met de klok mee.

Door de botsing van warme en koude lucht ontstaat een zogeheten mesocycloon, de trechter of de kern van de tornado zelf. Hij draait in opwaartse richting, en kan daarom bomen en huizen van de grond tillen en kilometers ver weg blazen.

Een tornado ebt weg als het vocht in de lucht opraakt of als het weer stabieler wordt. Dit kan een paar minuten tot enkele uren duren. De langste geregistreerde levensduur van een tornado is 3,5 uur.

Tornado verwoest een huis
© Shutterstock

Hoe wordt een tornado gemeten?

In 1971 bedacht Ted Fujita van de universiteit van Chicago de schaal die naar hem genoemd is en nog steeds wordt gebruikt.

De Schaal van Fujita is uitsluitend gebaseerd op de omvang van de verwoestingen en kan daarom pas worden gebruikt als de tornado voorbij is. In de meeste gevallen komen tornado’s voor op open vlakten of velden, en hier is het niet mogelijk om ze te categoriseren, omdat er geen schade kan worden beoordeeld.

De schaal is opgesteld op basis van theoretische windkracht en verwoestingen.

  • F0: 64-116 km/h: Lichte schade
  • F1: 117-180 km/h: Matige schade
  • F2: 181-253 km/h: Aanzienlijke schade
  • F3: 254-332 km/h: Ernstige schade
  • F4: 333-418 km/h: Zeer zware schade
  • F5: 419-512 km/h: Catastrofaal
Orkaan vanuit de ruimte gezien
© Shutterstock

Wat is het verschil tussen een cycloon, tyfoon, orkaan en tornado?

Een cycloon, tyfoon of orkaan betreft hetzelfde verschijnsel: een storm met een windkracht van meer dan 240 km/h en een diameter van meer dan 560 kilometer.

De stormen hebben echter verschillende namen, afhankelijk van de locatie. In de Stille Zuidzee en de Indische Oceaan spreken we van een cycloon. Een tyfoon ontstaat in de noordwestelijke Stille Oceaan en een orkaan in de noordoostelijke Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan.

Tornado’s zijn stukken kleiner en komen vaker voor. Hun diameter bedraagt doorgaans 100 tot 600 meter en ze kunnen wel 20 kilometer hoog worden. Bovendien kunnen tornado’s een rotatiekracht hebben van 500 kilometer per uur, en die kan steden in puin leggen.

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg