Regenbogen zijn er in soorten en maten
We weten dat een regenboog kan ontstaan als de zon schijnt op een regenachtige dag, maar het verschijnsel treedt overal op waar waterdruppels en licht zijn. Een regenboog kan er anders uitzien al naargelang de grootte van de waterdruppels, de lichtbron en de positie van de kijker.

Een regenboog bij zonsondergang staat hoog aan de hemel, doordat de zon dan dicht bij de horizon staat. Een hoogstaande zon resulteert in een lage regenboog. Soms zie je naast de eerste regenboog een tweede, zwakkere boog.
Dubbele regenboog
Soms zie je buiten de regenboog nog een tweede, zwakkere boog. Deze zogeheten secundaire regenboog wordt veroorzaakt doordat het licht nog een extra keer in de waterdruppels wordt gespiegeld voordat het ons oog bereikt. De secundaire regenboog is ongeveer 9 graden boven de primaire boog te zien (d.w.z. 51 graden ten opzichte van het invallende zonlicht). De volgorde van de kleuren is omgekeerd, met violet als buitenste en rood als binnenste, en de kleuren zijn minder helder dan in de primaire regenboog. In zeldzame gevallen komt een derde boog voor, waarbij de kleuren opnieuw zijn omgekeerd.