Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hurricane Frances

Wat is het oog van een orkaan?

Hoe kan het midden in een woeste orkaan volledig windstil zijn?

Het windstille gebied in het centrum van een orkaan wordt het oog genoemd. Het oog heeft meestal een diameter van 30 tot 60 kilometer, maar het kan variëren van 8 tot meer dan 200 kilometer. In het oog is het windstil, regent het soms een beetje en is het vaak onbewolkt. Maar uitlopers van het stormsysteem kunnen de stilte doorbreken.

De temperatuur in het oog is mild, zo is het op 12 kilometer boven de zeespiegel tien graden warmer dan in de orkaan rondom. De plaats van het oog, midden in de orkaan, maakt het oog windstil. Dit is vergelijkbaar met het kijken naar een draaiend fietswiel. Het midden van het wiel draait niet zo snel, maar hoe verder je naar de randen kijkt, hoe sneller het gaat. Hoe het oog van een orkaan gevormd wordt is niet met zekerheid bekend. Onderzoekers denken dat alle roterende vloeistoffen een oog moeten hebben, en dat dit dus ook voor de neerslag in een orkaan geldt.

Een oog in een orkaan ontstaat alleen als het voldoende warm en vochtig is, en het verschijnsel bestaat daarom alleen in de woeste orkanen rond de tropen, waar de zeeën warmer zijn dan 27 graden. Stormen ontstaan als warme en koude lucht elkaar ontmoeten, en boven de warme zeeën is het verschil extreem. Zo lang er warmte en vochtigheid zijn, wordt de orkaan versterkt, maar als hij boven land komt, neemt de hevigheid af.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg