Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orkaan

Orkanen worden zwaarder door klimaatveranderingen

Met windstoten tot wel 300 km/h horen tropische orkanen tot de meest angstaanjagende natuurverschijnselen. Nu zorgen klimaatveranderingen ervoor dat deze wilde wervelwinden nog krachtiger worden.

Shutterstock

Orkaan Dorian breekt record

Een relatief rustig orkaanseizoen boven de Atlantische Oceaan komt tot een grimmig einde als orkaan Dorian op 1 september 2019 Great Abaco Island in het noordwesten van de Bahama’s aandoet.

Dankzij windstoten tot 295 km/u richt Dorian enorme verwoestingen aan op dit paradijselijke eiland. Daken worden van huizen gerukt, auto's worden door de lucht geslingerd en golven tot wel 7 meter hoog zorgen voor overstromingen.

Als deze vernietigende orkaan een paar dagen later de Bahama’s achter zich laat en richting de oostkust van de Verenigde Staten trekt, zijn er 77 doden te betreuren. 245 mannen, vrouwen en kinderen zijn nog steeds vermist.

Video: Orkaan trekt over de Bahama’s

Op 1 september 2019 ging de orkaan Dorian aan land op de Bahama’s met windsnelheden van bijna 300 km/h. Dergelijke windsnelheden bij een orkaan die aan land gaat, werden slechts een keer eerder gemeten tijdens een Atlantisch orkaanseizoen. Dan hebben we het over de ‘beroemde’ Labor Day-orkaan die op 2 september 1935 de Florida Keys trof.

Hoe wordt de kracht van een orkaan gemeten?

Orkaan Dorian haalde de recordboeken als de meest krachtige orkaan ooit op de Bahama’s.

De krachtige windstoten van bijna 300 km/h waren goed voor een topnotering op de zogeheten schaal van Saffir-Simpson, waarmee tropische cyclonen naar kracht worden ingedeeld.

Categorie 1-orkanen beginnen bij 119 km/h en bij windsnelheden boven de 250 km/h hebben we het over een orkaan van categorie 5.

Worden orkanen zwaarder?

Voorheen was een orkaan van categorie 5 een zeldzaamheid, maar toen Dorian zijn verwoestende kracht etaleerde in september 2019, was het al de vijfde categorie 5-orkaan boven de Atlantische Oceaan in slechts vier jaar.

Niet eerder waren er vier jaar op rij categorie 5-orkanen geregistreerd boven de Atlantische Oceaan. En als we het klimaatpanel van de VN (IPCC) mogen geloven, moeten we ons gaan voorbereiden op meer en krachtiger orkanen.

Het IPCC voorspelt dat de maximale intensiteit van orkanen deze eeuw met ongeveer 5% toeneemt, als gevolg van de opwarming van de aarde.

Orkaanexpert Jennifer Collins van de University of South Florida zei in 2019 het volgende tegen de Britse krant The Guardian:

'We zien nu al de gevolgen van klimaatverandering. We zijn het er nog niet over eens in hoeverre een warmere aarde zorgt voor meer orkanen, maar we weten wel dat een hogere temperatuur van het zeewater leidt tot een groter aantal krachtige orkanen, met grotere verwoestingen tot gevolg.'

Lees ook:

Fly flyver igennem orkanens øje på Dorian.
Orkaan

Orkaan Dorian raast met een slakkengang

4 minuten
Orkaan

Zo ontstaat een tropische orkaan

0 minuten
Orkaan

Wat is het oog van een orkaan?

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg