Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fly flyver igennem orkanens øje på Dorian.

Orkaan Dorian raast met een slakkengang

Met windsnelheden van 295 km/h raast Dorian, een orkaan van de vijfde categorie, in een verwoestende rotatie over de Bahama’s en langs de Amerikaanse kust. Hoewel hij dus flink gas geeft, beweegt hij zich met slechts 1,5 km/h voort. De verklaring voor dit trage, onvermoeibare noodweer is te vinden in de bovenste lagen van de atmosfeer.

Garret Black/NOAA

In de nacht van zondag op maandag bereikte de orkaan Dorian de Bahama’s.

Op maandag en dinsdag zette hij zijn langzame, onvoorspelbare reis over de eilandengroep voort, met 13.000 verwoeste huizen en zeker zeven doden tot gevolg.

De orkaan van de vijfde categorie ging met windsnelheden van 295 km/h aan land.

De laatste keer dat er in deze regionen zo’n krachtige orkaan werd geregistreerd, was in 1980 met Allen, die een windsnelheid bereikte van 305 km/h.

Ondanks zijn extreme windsnelheid, verplaatst Dorian zich langzaam. Soms zelfs helemaal niet, en dan weer onvoorspelbaar.

Daarom is Dorian zo traag

Zijn lage tempo, dat dinsdag tussen 1,5 en 3 km/h lag, wordt veroorzaakt doordat er in de bovenste en middelste luchtlagen van de atmosfeer geen wind is die hem kan ‘sturen’.

Het hogedrukgebied dat Dorian in de nacht van zondag op maandag boven de Bahama’s bracht, is namelijk zozeer afgenomen dat het oog van de orkaan niet van zijn plaats komt. Dat heeft tot gevolg dat de orkaan tijdelijk ‘stuurloos’ is en dat Dorian in de wacht staat.

Een meteoroloog van het Amerikaanse meteorologisch en oceanografisch instituut NOAA bekeek de kwestie nader. Vanuit het oog van de orkaan.

Het artikel gaat verder onder de video

Meteorologen verwachten dat een koudefront binnenkort het ‘roer zal overnemen‘ en Dorian, die nu een orkaan van de derde categorie is, in noordelijke richting langs de kust zal sturen naar koudere wateren, waar de orkaan uiteindelijk door zijn adem heen zal raken.

Woensdag nam de orkaan in de loop van de dag afscheid van de Bahama’s en de 77.000 inwoners van de eilandengroep en ging hij verder de Atlantische Oceaan op.

Op dit moment bevindt Dorian zich voor de kust van Florida, waar hij volgens Amerikaanse meteorologen parallel aan de kust zal gaan in noordelijke richting, om in de loop van donderdag koers te zetten naar Georgia en South Carolina.

Klimaatverandering helpt orkanen op weg

De NOAA voorspelt dat de VS in de toekomst vaker zal worden getroffen door hevige orkanen zoals Harvey en Irma uit 2017.

Het totale aantal orkanen zal niet toenemen, maar de orkanen zullen zich wel vaker ontwikkelen tot stormen van de vierde en vijfde categorie, met windsnelheden van respectievelijk ruim 209 en 250 km/h.

Die ontwikkeling is mogelijk al aan de gang.

In de jaren 1970 vonden er wereldwijd gemiddeld tien orkanen van de zwaarste categorie per jaar plaats, terwijl dat aantal tussen 1990 en 2005 maar liefst 18 was.

Dat heeft ermee te maken dat de temperatuur van het zeewater stijgt als gevolg van de opwarming van de aarde.

Warmer zeewater versterkt orkanen

1 / 3
123
Varmere havvand forstærker orkaner.
© Claus Lunau

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg