Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orkaan

Wat is een orkaan?

Orkaan

Als een tropische orkaan toeslaat, vliegen daken eraf, waaien bomen om en komen straten blank te staan. Orkanen ontstaan boven warm zeewater bij de evenaar en wisselen sterk van omvang, maar door de opwarming van de aarde worden orkanen krachtiger en verwoestender. Wetenschap in Beeld legt uit wat orkanen zijn, hoe ze ontstaan en hoe we moeten omgaan met een weersverschijnsel dat in de toekomst steeds extremer zal worden.

Wat is een orkaan?
© Shutterstock

Wat is een orkaan?

Een tropische orkaan is een krachtige storm met een windsnelheid van 33 m/s of 120 km/h, windkracht 12 op de schaal van Beaufort. Orkanen behoren tot de verwoestendste stormen die er zijn.

Orkanen worden ingedeeld van categorie 1 tot 5 volgens de schaal van Saffir-Simpson, waarbij 5 ‘allesverwoestend’ is. Omdat de schaal niets zegt over de omvang van een orkaan, delen meteorologen de totale energie ervan in volgens de zogeheten Integrated Kinetic Energy-schaal. Die geeft een beter beeld van de hoeveelheid energie die vrijkomt in het gebied waar een orkaan actief is.

Tropische orkanen komen over het algemeen niet in onze contreien voor, maar in lagedrukgebieden kunnen windstoten van orkaankracht optreden, ook bij ons.

Zo ontstaat een tropische orkaan

Tropische orkanen ontstaan dicht bij de evenaar in warme, vochtige lucht. Als het zeewater boven de 26 °C is en de luchtdruk laag, kunnen versnellende winden uitgroeien tot verwoestende stormen.

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg