Imageselect
Rennen in de regen

Hoe ver vooruit kun je het weer voorspellen?

Het weer wordt soms voor 14 dagen voorspeld, maar zijn dergelijke langetermijnvoorspellingen wel nauwkeurig?

Als vuistregel geldt dat een goede weersvoorspelling één dag vooruit 95 procent van de keren accuraat is, drie dagen vooruit 80 procent van de keren en vijf dagen vooruit 70 procent van de keren.

Enigszins gedetailleerde voorspellingen voor tien dagen gaan ook vaak goed, en zelfs 14 dagen vooruit in stabiele perioden, bijvoorbeeld als er een hogedruksysteem boven ons land hangt.

Maar doorgaans is het even precies om te kijken naar gemiddelden van voorgaande jaren als je de kans op regen op een bepaalde dag meer dan tien dagen vooruit wilt kunnen inschatten.

Als uit de laatste 30 jaar blijkt dat het in een bepaald gebied gemiddeld acht dagen regent in april, dan is de kans op regen op een aprildag circa 25 procent.

Meteorologen testen hun voorspellingen door te meten hoe nauwkeurig de voorspelde temperatuur overeenkomt met de werkelijke temperatuur.

Windsnelheid en bewolking zijn afhankelijk van de temperatuur, dus als de temperatuur juist is voorspeld, geldt dat vaak ook voor wind en wolken.

De afgelopen decennia zijn de weersvoorspellingen, mede dankzij satellieten en supercomputers, zozeer verbeterd dat een voorspelling voor tien dagen nu even nauwkeurig is als een zevendaagse voorspelling 30 jaar geleden.

Deze trend zal waarschijnlijk nog enkele decennia aanhouden, maar op een gegeven moment zal de chaotische aard van de atmosfeer verdere verbeteringen onmogelijk maken.