Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rennen in de regen

Hoe ver vooruit kun je het weer voorspellen?

Het weer wordt soms voor 14 dagen voorspeld, maar zijn dergelijke langetermijnvoorspellingen wel nauwkeurig?

Imageselect

Als vuistregel geldt dat een goede weersvoorspelling één dag vooruit 95 procent van de keren accuraat is, drie dagen vooruit 80 procent van de keren en vijf dagen vooruit 70 procent van de keren.

Enigszins gedetailleerde voorspellingen voor tien dagen gaan ook vaak goed, en zelfs 14 dagen vooruit in stabiele perioden, bijvoorbeeld als er een hogedruksysteem boven ons land hangt.

Maar doorgaans is het even precies om te kijken naar gemiddelden van voorgaande jaren als je de kans op regen op een bepaalde dag meer dan tien dagen vooruit wilt kunnen inschatten.

Als uit de laatste 30 jaar blijkt dat het in een bepaald gebied gemiddeld acht dagen regent in april, dan is de kans op regen op een aprildag circa 25 procent.

Meteorologen testen hun voorspellingen door te meten hoe nauwkeurig de voorspelde temperatuur overeenkomt met de werkelijke temperatuur.

Windsnelheid en bewolking zijn afhankelijk van de temperatuur, dus als de temperatuur juist is voorspeld, geldt dat vaak ook voor wind en wolken.

De afgelopen decennia zijn de weersvoorspellingen, mede dankzij satellieten en supercomputers, zozeer verbeterd dat een voorspelling voor tien dagen nu even nauwkeurig is als een zevendaagse voorspelling 30 jaar geleden.

Deze trend zal waarschijnlijk nog enkele decennia aanhouden, maar op een gegeven moment zal de chaotische aard van de atmosfeer verdere verbeteringen onmogelijk maken.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg