Hoe ver komt een bliksemschicht in water?

Loop ik gevaar als ik zwem en de bliksem in het water inslaat? Hoe verspreidt de bliksem zich, en gaan er vissen dood?

© Shutterstock

Bliksem slaat het vaakst in op het land, maar onweer is zeer gevaarlijk voor zwemmers omdat zij het hoogste punt in een meer of de zee vormen.

Bliksem zoekt altijd de kortst mogelijke route naar de aarde, en slaat daarom liever in in iemand die aan de oppervlakte zwemt dan vlak ernaast.

Als de zwemmer niet meteen sterft door de elektrische schok en de hitte, zal hij of zij waarschijnlijk buiten bewustzijn raken en verdrinken.

Maar als je je adem inhoudt en onder de waterspiegel duikt, merk je het niet als de bliksem boven je inslaat.

Dat komt doordat water een goede geleider is en de ontlading zich over het oppervlak zal uitspreiden in een grote cirkel om het punt van de inslag heen.

Het water kookt na blikseminslag

Door de bliksem kookt het water heel even. De elektrische lading verspreidt zich in een cirkel.

1

Stroom verspreidt zich

De ontlading verspreidt zich vanaf het inslagpunt over het water. De elektriciteit wordt dus over een groot oppervlak verdeeld.

2

Dodelijk binnen 30 meter

Uit onderzoek na ongelukken blijkt dat zwemmers zijn overleden als ze zich binnen 30 meter van het inslagpunt in het water bevonden.

3
© Claus Lunau

Vissen gaan alleen dood als gevolg van de inslag zelf als ze zich aan het oppervlak bevinden, maar vissen in de buurt overleven de drukgolf van de donderklap vaak niet vanwege inwendige bloedingen.

En als ze het wel overleven, is hun gehoor aangetast.

De bliksem slaat vooral in op het land. In kustgebieden is de concentratie van blikseminslagen ook relatief hoog.

© NASA