Shutterstock

Hoe spot je een regenwolk?

Er bestaan 27 soorten wolken. Hoe zie je het verschil tussen onschuldige exemplaren en wolken waar elk moment een stortbui uit kan vallen?

Wolken ontstaan als waterdamp opstijgt en in hogere luchtlagen afkoelt. Door de afkoeling condenseert de damp tot kleine, lichte druppeltjes.

Deze waterdruppeltjes zijn nog licht genoeg om te blijven drijven op luchtstromen, en pas als de wolk verzadigd is met water, begint het te regenen.

Er bestaan 27 soorten wolken.

Meteorologen kennen 27 typen wolken, die in tien categorieën zijn ingedeeld, afhankelijk van hun vorm en hoogte in de atmosfeer.

Zo spot je een regenwolk

Uit meerdere daarvan kan het regenen, maar je moet vooral bedacht zijn op laaghangende, grijze bewolking.

Hierin is de dichtheid van watermoleculen zo groot dat er minder licht doordringt, waardoor de wolk er donker uitziet. Zo’n wolk zit dicht tegen het verzadigingspunt aan en kan bijna niet meer waterdamp bevatten.

Wolken kondigen hondenweer aan

laaghandende bewolking, regen op komst
© Shutterstock

Als de lucht bedekt is met grijze nimbostratus-wolken, komt er langdurige, gelijkmatige regen aan. Het wolkendek is dicht, en de onderkant hangt maar 1 tot 3 kilometer boven de aarde.

Schapenwolken kondigen slecht weer aan
© Shutterstock

Altocumulus-wolken lijken op plukjes katoen en ontstaan op 2 tot 5 kilometer hoogte. Ze gaan vaak voor een warmtefront uit en kondigen aan dat het later die dag gaat regenen.

Cirrus-wolk hoog in de lucht
© Shutterstock

Dunne, langwerpige cirrus-wolken bestaan uit ijskristallen op 6 tot 13 kilometer hoogte. Ze ontstaan vaak bij warmtefronten en kunnen een voorbode van noodweer zijn.

Witte wolken, zoals donzige schapenwolken, kunnen ook regen aankondigen, want ze geven aan dat er een warmtefront aankomt. De warme lucht stuit op koude lucht, waardoor zwaardere wolken ontstaan waaruit het later kan gaan regenen.