Godlen gate in the mist

Hoe ontstaat zeemist?

Een vochtige mist van zee kan een prachtige zonnige dag verpesten. Maar waar komt zeemist vandaan?

Zeemist komt meestal in de loop van de dag over de kust het land op.

Zo wordt een mooie lente- of zomerdag vaak somber door een vochtige mist. De mist is ontstaan boven zee, en de wind trekt de nevel over het land en neemt de zeetemperatuur daarbij mee.

Wat is zeemist?

In het voorjaar en de vroege zomer trekt warme lucht vaak over de koude zee. In de onderste luchtlagen daalt de temperatuur tot bijna de zeetemperatuur, en daardoor kan de afgekoelde lucht niet zoveel waterdamp meer opnemen.

Bij te veel damp vormt de lucht piepkleine druppeltjes water, die vanwege hun geringe grootte maar langzaam vallen.

Het is hetzelfde principe als bij wolkvorming, en de mist is dan ook gewoon een wolk die vlak boven het oppervlak zweeft. In dit soort gevallen, waarbij de mist wordt gevormd door afkoeling omdat de lucht over een kouder gebied trekt, spreken we van advectieve mist.

De wind brengt de mist het land op, soms als onderdeel van een groot windsysteem, waarbij de wind de mist over het algemeen van zee naar land blaast. Deze mist verdwijnt vaak pas als de wind van richting verandert.

zeemist

De dichte zeemist ontstaat boven lentefris zeewater, wordt door een zeebries naar de kust geblazen en lost pas boven lan

© Shutterstock

Mist staat laat op

Bij de klassieke zeemist, die in de loop van een mooie dag op komt zetten, is het iets anders.

De lucht wordt warmer boven land, stijgt op en daardoor wordt er koele lucht van boven zee aangezogen. Rond het middaguur komt deze koele lucht het land op en wordt het landschap gehuld in een kille mist, terwijl de temperatuur vaak 10 tot 15 graden daalt.

Zeemist lost later op de dag meestal weer op, als de aarde opgewarmd raakt door de zon; dan verdampt de mist en klaart het op.