Sneeuwvlok
© Shutterstock

Hoe ontstaat een sneeuwvlok?

Hoewel geen twee sneeuwvlokken hetzelfde zijn, lijken ze wel sterk op elkaar. Dat komt door de speciale kristalstructuur die watermoleculen altijd vormen als ze bevriezen.

13 maart 2018 door Redaktionen

Een sneeuwvlok is in feite een groep aan elkaar gegroeide ijskristallen. Eén vlok bestaat soms uit wel 100 kristallen en kan een diameter van 2,5 centimeter hebben. Zulke grote sneeuwvlokken zijn echter zeldzaam. 

Elke sneeuwvlok vormt een perfect symmetrische zeshoek, als hij tenminste rustig kan groeien en niet al in een vroeg stadium kapotgaat. 

De vorm wordt veroorzaakt door de zeshoekige structuur die water aanneemt wanneer het bevriest en ijs wordt.

LEER MEER OVER HET HEVIGE NATUURGEWELD met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Temperatuur en vochtigheid bepalen uiterlijk

Hoe de individuele ijskristallen er uiteindelijk uitzien, hangt af van de temperatuur en vochtigheid van de lucht. 

Als de temperatuur boven de -40 °C ligt, vormen zich ijskristallen doordat watermoleculen zich aan een stofdeeltje in de lucht hechten. Is het kouder dan -40 °C, dat zullen de watermoleculen zich uit zichzelf ophopen tot een ijskristal.

Hoe kouder het in een wolk is, hoe minder waterdamp er voorkomt, en hoe kleiner en compacter de ijskristallen worden.

Omgekeerd worden ijskristallen groter als een wolk meer waterdamp bevat. Dat is bij hogere temperaturen doorgaans het geval. 

In gematigde en koele streken worden ijskristallen meestal gevormd in de bovenste laag van de troposfeer, op 10 tot 13 kilometer hoogte. Maar boven hoge bergen en in de poolstreken kunnen ze ook aan het aardoppervlak ontstaan.

Als er zich warme lucht boven een laag koudere lucht bevindt en deze combinatie ertoe leidt dat de koude lucht oververzadigd raakt, ontstaan er kleine, naaldvormige ijskristallen, zelfs als er geen wolk in de buurt is. 

Sneeuw uit een wolkeloze lucht komt dan ook regelmatig voor in het Noordpoolgebied, waar het op sommige plaatsen -50 °C of nog kouder is. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: