Hagelstenen kunnen 15 cm in doorsnee zijn en 700 gram wegen.

© Graham Crouch-IDI/Getty Images

Hoe ontstaan hagelbuien?

Een hagelsteen begint als waterdruppel hoog in de atmosfeer. De druppel is vloeibaar, al is de temperatuur ver onder het vriespunt, en pas bij de botsing met andere druppels wordt het een hard ijsklontje.

Hagel ontstaat meestal in donkere wolken met onderkoelde waterdruppels.

Onderkoeld water is vloeibaar, al is de temperatuur onder het vriespunt, en kan wel -48 °C koud zijn voor het bevriest.

Het verschijnsel komt het meest voor bij piepkleine waterdruppels in de atmosfeer, zogeheten wolkendruppels.

Waarom bevriezen de druppels niet?

De druppels bevriezen niet doordat ze uit zeer zuiver water bestaan. Daarin ontbreekt de zogeheten nucleus, waar de ijskristallen omheen groeien. Dat kan een stofje zijn, dat in de druppel ingevangen is.

Wanneer het water tijdens het afkoelen hevig beweegt, kunnen er echter ook zonder zo’n nucleus ijskristallen worden gevormd.

De temperatuur in de atmosfeer neemt

af met de hoogte, en krachtige opwaartse winden kunnen de zuivere druppels naar een zone sturen waar de temperatuur tot onder de 0 °C daalt.

In juli 2017 zette een Oekraïense piloot een passagiersvliegtuig blind aan de grond toen de voorruit en neus waren verwoest door hagelstenen zo groot als eieren.

© YOUTUBE

Wanneer ontstaat hagel meestal?

Dat is in de zomer doorgaans een paar kilometer boven het aardoppervlak, en in regenwolken met een hoogte tot 12 kilometer is het grootste deel van de wolk kouder dan het vriespunt.

Wanneer de druppels op elkaar botsen, vormen ze hagelstenen en vallen ze neer.