Shutterstock/Dafinchi
Juli heeft het warmterecord gebroken. Hier zie je een thermometer in Nederland die op 40 graden staat.

De zomer van 2019 lijkt alle warmterecords te gaan breken

Europese weerdienst concludeert dat juli 2019 wereldwijd de warmste maand ooit is geweest. Het laat een verontrustend beeld zien van de zomer van 2019, omdat juni ook al een warmterecord brak.

Jij bent beslist niet de enige die tijdens de zomer van 2019 behoorlijk aan het zweten is geweest: de hele wereld heeft met je mee gezweet.

Volgens de Europese weerdienst Copernicus Climate Change Service hebben zowel juni als juli 2019 op internationaal niveau een nieuw warmterecord gevestigd en ze staan nu te boek als de warmste maanden ooit.

Beide maanden werden gekenmerkt door intense hittegolven die in grote gedeelten van West-Europa het kwik opjoegen tot boven de 40 graden.

Daarnaast werden er ongewoon hoge temperaturen in Afrika en Azië gemeten, terwijl landen zoals Groenland, Siberië en Alaska eveneens een extreem warmteniveau bereikten.

Miljarden tonnen smeltwater

In Groenland stroomde er in juli maar liefst 197 miljard ton smeltwater naar zee, afkomstig van de Groenlandse ijskap, terwijl er normaal 60 à 70 miljard ton naar zee stroomt.

Tegelijkertijd smolt er op 31 juli een enorme hoeveelheid ijs, waardoor er binnen 24 uur drie keer zoveel Groenlands smeltwater in de Atlantische Oceaan terecht kwam als op een normale zomerdag.

De enorme watermassa werd door de Amerikaanse wetenschapsjournalist Laurie Garrett op een video vastgelegd, toen zij op bezoek was in de stad Kangerlussuaq.

Bekijk hieronder haar video

Record met marges – maar toch

Al staat juli nu te boek als de warmste maand ooit, toch was het slechts 0,04 graden Celcius warmer dan in juli 2016 en 0,56 graden Celcius warmer dan de gemiddelde temperatuur wereldwijd voor deze maand.

Maar de wetenschappers zijn toch ongerust.

Want de warmte in 2016 werd in hoge mate beïnvloed door het weerfenomeen El Niño, dat toen zeer hevig was en de temperatuur wereldwijd deed stijgen.

Maar in 2019 was El Niño veel minder krachtig dan in 2016.

Waar juli het warmterecord met slechts een kleine marge brak, was juni duidelijker voelbaar.

Hier lag de temperatuur 0,1 graad hoger dan het wereldwijde gemiddelde voor deze maand en maar liefst twee graden boven de gemiddelde temperatuur in Europa.

Hittegolven in Europa braken in 2019 alle warmterecords.
© Shutterstock /Darren Green

Europese warmterecords in 2019

De hittegolven van deze zomer waren vooral waarneembaar in Europa, waar in diverse landen warmterecords werden gebroken.

België

In België steeg het kwik op 25 juli in de gemeente Begijnendijk naar 41,8 graden en brak daarmee het eerdere record van 38,8 graden uit 1947.

Nederland

Op 25 juli werd er op de Nederlandse vliegbasis Gilze Rijen een temperatuur van 40,7 graden Celcius gemeten. Daarmee werd het record uit 1944 van 38,8 graden met 1,9 graden overtroffen.

Duitsland

In de Duitse stad Lingen werd op 25 juli een temperatuur van 42,6 graden Celcius gemeten. Het eerdere record van 40,3 graden sneuvelde daardoor.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië werd het record uit 2003, dat op 38,5 graden stond, gebroken toen het kwik in Cambridge op 25 juli tot 38,7 graden Celcius steeg.

Luxemburg

In Luxemburg werd er in het stadsgebied Steinsel 40,8 graden Celcius gemeten. Dit was 2,1 graden hoger dan het eerdere record.

Frankrijk

In het Franse Vérargues steeg het kwik op 28 juni naar maar liefst 46 graden en overtrof daarmee het eerdere record met ongeveer twee graden.