Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lentegevoel

De geur van ontkiemend gras en warme grond komt eerder dan we gewend zijn.

© Shutterstock
Natuur - Weer

De lente begint steeds vroeger

De laatste 10 jaar is de lente op onze breedtegraden een kleine week naar voren geschoven, en in arctische gebieden wel 16 dagen.

Het gekwaak van paarbeluste kikkers, ontluikende knoppen en het gezoem van insecten zijn op het noordelijk halfrond steeds vroeger te zien en te horen.

Dat blijkt uit een in Nature gepubliceerd onderzoek.

Hoe verder naar het noorden, hoe eerder de lente begint. Vooral in het Noordpoolgebied is die tendens duidelijk zichtbaar. Dat komt doordat de opwarming van landoppervlak in het noorden uitgesprokener is dan in het zuiden.

4 dagen eerder lente in Parijs

De onderzoekers analyseerden 743 schattingen van het begin van de lente over de laatste 86 jaar. De resultaten werden vervolgens vergeleken met de temperaturen in diezelfde periode.

Het bleek dat de lente in het laatste decennium op breedtegraden rond Kreta één dag is vervroegd. Verder naar het noorden, rond Parijs, begint de lente nu vier dagen eerder dan 10 jaar geleden.

Vooral ten noorden van de 59e breedtegraad, ongeveer ter hoogte van Oslo, Stockholm en Helsinki, begint de lente opvallend veel eerder dan voorheen, en in de arctische gebieden zijn de voorjaarstekenen zelfs 16 dagen eerder waarneembaar.

De onderzoekers vrezen dat het vervroegde voorjaar onder andere gevolgen kan hebben voor vogels en andere trekdieren, die het risico lopen te laat in het noorden aan te komen vanuit hun winterverblijf in het zuiden.

De dieren hebben het voedsel aan het begin van de lente nodig, wanneer overal voedzame planten opkomen en larven en insecten in groten getale op de sappige plantenknoppen afkomen.

Lees ook:

Druppels op een ondergrond van teflon
Materialen

Hoe werkt teflon?

3 minuten
Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten
Natuurkunde

TOPLIJST: 8 uitvindingen die we aan Einstein te danken hebben

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg