De lente begint steeds vroeger

De laatste 10 jaar is de lente op onze breedtegraden een kleine week naar voren geschoven, en in arctische gebieden wel 16 dagen.

Lentegevoel

De geur van ontkiemend gras en warme grond komt eerder dan we gewend zijn.

© Shutterstock

Het gekwaak van paarbeluste kikkers, ontluikende knoppen en het gezoem van insecten zijn op het noordelijk halfrond steeds vroeger te zien en te horen.

Dat blijkt uit een in Nature gepubliceerd onderzoek.

Hoe verder naar het noorden, hoe eerder de lente begint. Vooral in het Noordpoolgebied is die tendens duidelijk zichtbaar. Dat komt doordat de opwarming van landoppervlak in het noorden uitgesprokener is dan in het zuiden.

4 dagen eerder lente in Parijs

De onderzoekers analyseerden 743 schattingen van het begin van de lente over de laatste 86 jaar. De resultaten werden vervolgens vergeleken met de temperaturen in diezelfde periode.

Het bleek dat de lente in het laatste decennium op breedtegraden rond Kreta één dag is vervroegd. Verder naar het noorden, rond Parijs, begint de lente nu vier dagen eerder dan 10 jaar geleden.

Vooral ten noorden van de 59e breedtegraad, ongeveer ter hoogte van Oslo, Stockholm en Helsinki, begint de lente opvallend veel eerder dan voorheen, en in de arctische gebieden zijn de voorjaarstekenen zelfs 16 dagen eerder waarneembaar.

De onderzoekers vrezen dat het vervroegde voorjaar onder andere gevolgen kan hebben voor vogels en andere trekdieren, die het risico lopen te laat in het noorden aan te komen vanuit hun winterverblijf in het zuiden.

De dieren hebben het voedsel aan het begin van de lente nodig, wanneer overal voedzame planten opkomen en larven en insecten in groten getale op de sappige plantenknoppen afkomen.