Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dat er rond de 30e breedtegraad zo weinig neerslag valt, komt door de wereldwijde atmosferische circulatie.

Daarom is het ten noorden en zuiden van de evenaar zo droog

De grote woestijnen op aarde liggen allemaal rond de 30 graden noorder- en zuiderbreedte. En er is een reden dat het klimaat daar zo droog is.

Shutterstock/online express

Dat er rond de 30e breedtegraad zo weinig neerslag valt, komt door de wereldwijde atmosferische circulatie.

Bij de evenaar is de straling van de zon het meest intensief, waardoor er veel warme, vochtige lucht opstijgt in de atmosfeer. Onderweg omhoog koelt de lucht af, waardoor hij het vocht loslaat als regen.

Dat is de oorzaak dat de tropen zulke hevige regenbuien kennen. Op circa 30 graden noorder- en zuiderbreedte daalt de lucht vanaf 10 kilometer hoogte neer en warmt hij weer op, doordat de druk dichter bij het aardoppervlak groter is.

De droge, warme lucht leidt tot minder wolken en daardoor tot minder neerslag. Om die reden ligt het grootste deel van het woestijngebied op aarde, en de warmste gebieden, in de twee zones op ongeveer 30 graden van de evenaar. Ze worden ook wel subtropische hogedrukgebieden genoemd.

Luchtcirculatie is ingedeeld in grote cellen

1 / 3
123
Luftens cirkulation er inddelt i tre forskellige atmosfæriske celler, der hver især påvirker vejret.

Aan weerszijden van de evenaar bevinden zich drie zogeheten atmosferische cellen. Vanaf de evenaar naar de polen zijn dat de Hadley-, de Ferrel- en de polaire cellen. De cellen hebben elk een eigen dominant windpatroon en zijn afgescheiden van gebieden waar de lucht stijgt of daalt.

© Claus Lunau

Hevige onweersbuien bij de evenaar

De tegenhanger van de droge gebieden ligt bij de evenaar. Hier stijgt de lucht op en ontstaat er een gordel van hevige onweersbuien. De gordel wordt de intertropische convergentiezone (ITCZ) genoemd, waar de totale jaarlijkse neerslag erg hoog is. In de loop van het jaar verplaatst de ITCZ zich naar het halfrond waar het zomer is.

De komst van de ITCZ veroorzaakt de moesson, die onontbeerlijk is voor de landbouw op veel plekken op aarde. Dat geldt bijvoorbeeld voor India. Als de moesson maar een paar weken later komt of er meer of minder regen valt dan normaal, is de oogst aanzienlijk slechter.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg