Bomcycloon bedekt VS met sneeuw en ijs

De toch al ijskoude winter in het oosten en noorden van de VS veranderde in een arctische nachtmerrie toen begin januari een zogeheten bomcycloon over het gebied raasde.

© NASA

2018 is tot op heden bitter koud voor veel Amerikanen.

Op 5 januari stroomde er vanuit de haven van Boston ijswater de straten in.

Elders voor de kust van Massachusetts bevroor de Atlantische Oceaan, zover het oog reikte.

© Youtube

Lokale media melden zelfs dat er bij Cape Cod bevroren haaien zijn gevonden.

© Atlantic White Shark Conservatory

In New York daalde de gevoelstemperatuur door harde wind tot -29 °C. En in het zuiden, in de ‘Sunshine State’ Florida, viel voor het eerst in 28 jaar sneeuw.

Dat komt allemaal doordat deze gebieden – in een toch al barre winter – op 4 januari werden getroffen door een zogeheten bomcycloon, die hoge windsnelheden, neerslag en nog lagere temperaturen met zich meebracht.

Cycloon ontstaat door snelle drukverlaging

Meteorologen gebruiken de aanduiding bomcycloon als de atmosferische druk in het hart van een cycloon in 24 uur ten minste 24 millibar daalt.

Volgens het Amerikaanse weerinstituut NOAA wordt de extreme drukverlaging veroorzaakt doordat warme lucht vanaf de oceanen botst met koude lucht van het vasteland.

Wanneer de druk omlaag duikt, stroomt er lucht de cycloon in om de ruimte tussen die twee luchtmassa’s te vullen. Met extreme windsnelheid en zware neerslag tot gevolg.

Als het sowieso al koud is, valt de neerslag van zo’n bomcycloon doorgaans in de vorm van grote hoeveelheden sneeuw.

Kou van de Noordpool

Hoewel de bomcycloon snel weer voorbij was, bleef de temperatuur nog dagen dalen.

Doordat de wervelstorm zich over zo’n groot gebied uitstrekte, drong namelijk koude poollucht uit het noorden de VS binnen.