Shutterstock

Klopt het dat ... douchen bij onweer gevaarlijk is?

Ik weet dat je niet onder een boom moet schuilen als het bliksemt, maar zijn er ook gevaren bij onweer als je binnen bent?

Bliksem ontstaat om spanningsverschillen tussen aarde en wolken op te heffen.

Als het bliksemt, kan het spanningsverschil honderden miljoenen volt zijn en de stroomsterkte 200.000 ampère. Dat is meer dan genoeg om een mens te doden.

Daarom kun je je beter naar binnen haasten als er onweer op komst is. Maar ook binnenshuis is het oppassen geblazen.

De meeste huizen hebben geen bliksemafleiders, en de stroom zoekt dan zijn eigen weg door de delen van het huis die de minste elektrische weerstand bieden.

Metaal en water geleiden bliksem

Met andere woorden, alles met metaal erin wordt plotseling een doorgeefluik voor hoogspanning – zoals lampen en computers die op het lichtnet aangesloten zijn.

Hetzelfde geldt voor radiatoren en kranen die zijn aangesloten op metalen waterleidingen. Tegelijkertijd is het water in de leidingen een uitstekende stroomgeleider. Dit komt door het gehalte aan opgeloste ionen in het water, zoals natrium, calcium en magnesium.

Dit betekent dat douchen, baden, handen wassen of afwassen geen veilige bezigheden zijn tijdens onweer. Er zijn zelfs meldingen van mensen die een zware stroomstoot hebben gekregen door het water in bijvoorbeeld de douchecabine.

Zo vermijd je de bliksem binnen

Als de bliksem je huis treft, volgt de stroom de weg van de minste weerstand naar de grond – door metaal en water.

© Shutterstock

1. Haal de stekker eruit

Een blikseminslag kan stroomkabels overbelasten en in je bedrading lekken. Haal de stekker uit het stopcontact ruim voordat het onweert of houd afstand tot elektrische apparaten.

© Shutterstock

2. Even geen water

Veel waterleidingen zijn van metaal en geleiden de stroom, net als het water zelf in de kraan. Elk contact met water, van afwassen tot douchen, is dus een risico als het bliksemt.

© Shutterstock

3. Zet internet uit

Antenne-, telefoon- en internetkabels bevatten metaal, dat elektriciteit kan geleiden. Dus koppel ze los of blijf erbij uit de buurt. Kabels voor glasvezelnetwerken zijn ongevaarlijk.