Kijk omhoog: Enorme rode flitsen schieten langs de lucht

In de zomer is tijdens hevig onweer een atmosferisch verschijnsel te zien dat Sprites (Engels voor ‘elfjes’) wordt genoemd: tot 40 kilometer lange, rode lichtflitsen boven de horizon. Kijk wel goed, want ze duren maar 0,1 seconde.

Rode elfjes kunnen 40 kilometer lang worden en komen voor tijdens bliksem- en onweersbuien.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

De zomer is het seizoen van de onweersbuien en daarmee van de ‘rode elfjes’. Dat zijn enorme uitbarstingen van energie die te zien zijn als langgerekte rode flitsen op 70-80 kilometer hoogte. Een rood elfje kan 40 kilometer hoog zijn en bestaat uit bolletjes koud, geïoniseerd plasma.

De elfjes worden meestal veroorzaakt door positief geladen bliksem met een stroomsterkte van wel 300.000 ampère – tien keer zo krachtig als een normale negatief geladen bliksemschicht.

Ze vormen vaak groepen van wortelachtige structuren, of een kwal met tentakels, of een paal. Hun vorm hangt af van de elektrische stroomgeleiding in de atmosfeer en van de positieve bliksem die deze teweegbrengt.

Bij een hoge stroomsterkte in de bliksem met een snelle ontlading ontstaan er paalvormige elfjes, en bij een lage stroomsterkte en een langzame ontlading wortelvormige elfjes.

ZO ZIE JE HET VERSCHIJNSEL

Rode elfjes springen hoog boven de wolken bij zwaar onweer.

© Getty Images

Zo ga je te werk

Je verhoogt de kans om Sprites te zien door de bliksemradar te volgen, die de bliksemactiviteit weergeeft. Let op krachtig onweer op een afstand van 150 tot 400 kilometer.

Zoek naar rode flitsen in de richting die de bliksemradar aangeeft. Je ziet geen donderwolken of bliksem, want die bevinden zich onder de horizon. Maar iets boven de horizon ontstaan de Sprites.

Gebruik om Sprites te fotograferen een camera met statief. Een tele- of groothoeklens is niet nodig. Stel de belichting zo in dat je de omgeving kunt zien – en maak zo veel foto’s als je wilt.