Shutterstock
Auto bliksem

Is het veilig om bij bliksem in een auto te zitten?

Ik heb gehoord dat je veilig bent als je in een auto zit wanneer het bliksemt. Komt dat omdat de banden isoleren, of wordt de bliksem weggeleid door de stalen carrosserie van de auto?

Het klopt dat een auto een zeer veilige plek is wanneer het onweert. Dat komt omdat een auto een carrosserie van metaal heeft, die werkt als een zogeheten kooi van Faraday.

Die is genoemd naar de Britse natuur- en scheikundige Michael Faraday, die bewees dat een elektrische stroom altijd de buitenkant van een metalen constructie volgt, waardoor er geen stroom naar binnen komt.

Bliksem loopt over buitenkant van de auto

Een bliksemschicht is een korte elektrische ontlading, en als die een auto raakt, zal de stroom langs de buitenkant van de auto lopen zonder de inzittenden te raken.

Een kooi van Faraday hoeft niet perfect te zijn. Daardoor zit je ook veilig in een auto die bijvoorbeeld een zonnedak heeft, al is de bescherming niet helemaal gelijk aan die van een auto zonder zonnedak.

Michael Faraday

Michael Faraday

© Shutterstock

Metalen net beschermt tegen bliksem

Telefooncentrales en andere gebouwen met moderne elektronica worden vaak tegen blikseminslagen beschermd door een metalen raster rondom het gebouw aan te brengen.

Als de bliksem inslaat, werkt dat raster als een kooi van Faraday en wordt de stroom om de gevoelige elektronica heen geleid.

Autobanden spelen geen rol

Hoewel de banden van een auto goed isoleren, word je daardoor niet beschermd als de bliksem inslaat. Het spanningsverschil tussen auto en aarde is dan zo groot dat er toch stroom door de banden kan lopen, en het komt voor dat banden zo heet worden dat ze springen.

Meestal maakt de bliksem echter de oversteek naar de aarde op de plek waar de afstand tussen carrosserie en grond het kleinst is.