Hoe ver komt de bliksem in het water?

Is het gevaarlijk om te zwemmen tijdens onweer, hoe verspreidt bliksem zich in het water en gaan de vissen dood? Misschien kun je je zwemtochtje maar beter even uitstellen als er onweer in de lucht zit.

Zwemmen bij onweer is levensgevaarlijk

Bliksem slaat het vaakst in op het land

De bliksem slaat het vaakst op het land in. Toch is onweer zeer gevaarlijk voor zwemmers in de open lucht, want die vormen het hoogste punt in het water.

Bliksem zoekt altijd de kortste weg omlaag, en zal daarom juist het hoofd van een zwemmer treffen in plaats van het water naast hem of haar.

Als je onder water blijft, heb je geen last van de bliksem

Een zwemmer die niet op slag dood is vanwege de elektrische schok en de hitte die de bliksem opwekt, zal hoogstwaarschijnlijk het bewustzijn verliezen en verdrinken.

Maar als je je adem inhoudt en onder het wateroppervlak blijft, merk je niet dat de bliksem vlak boven je hoofd inslaat. Dat komt doordat het water elektriciteit prima geleidt. De stroom van de inslag vormt daardoor een cirkel die wegtrekt rond het inslagpunt op het oppervlak van het water.

Drukgolven van bliksem zijn gevaarlijk voor vissen

Vissen die zich aan het oppervlak bevinden, sterven vanwege de blikseminslag zelf en de elektrische lading, maar vissen in de buurt kunnen ook bezwijken aan interne bloedingen vanwege de klap van de donder. Vissen die het overleven, kunnen gehoorproblemen krijgen.

Op Saturnus slaat de bliksem 10 keer per seconde in

Hier op aarde kan het flink spoken, maar dat is niets vergeleken bij Saturnus. Lees meer over extreem weer in het zonnestelsel in ons artikel: