Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bliksem roostert Europa

Bliksem roostert Europa

Hoe meer de temperatuur stijgt, hoe heviger de onweersbuien worden. Rond 2100 zal Europa door het broeikaseffect bestookt worden met bliksem en reusachtige hagelstenen.

Getty Images

Het gerommel van onweer in de warme avondlucht en het onophoudelijke flitsen aan de horizon associëren we vooral met chartervakanties.

In de bliksemgevoeligste delen van de tropen vinden elk jaar 20-70 inslagen per vierkante kilometer plaats, terwijl dat bij ons nog geen inslag per vierkante kilometer is.

Maar het is de stilte voor de storm.

Tropische bliksem

Hevige onweersbuien zijn een wijdverbreid verschijnsel in de tropen, die 70 procent vaker worden getroffen dan wij.

© Shutterstock

Een onderzoeksteam onder leiding van Anja Rädler van het European Severe Storms Laboratory in Duitsland heeft 14 regionale klimaatmodellen gecombineerd om te voorspellen hoe het aantal blikseminslagen zich in Europa de komende 80 jaar zal ontwikkelen.

En de conclusie belooft niet veel goeds.

Enorme hagel vernielt auto’s

De berekeningen werden uitgevoerd voor twee scenario’s, het ene met een wereldwijde temperatuurstijging van 2 °C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en het andere met een temperatuurstijging van 4 °C.

Hieruit blijkt dat hoe warmer het klimaat in Europa wordt, hoe langduriger onweersbuien met bliksem het continent zullen treffen. Procentueel gezien zal de grootste toename zich voordoen in Noord-Scandinavië, waar blikseminslagen veel vaker zullen voorkomen.

Scandinavië is de klos

Regionale klimaatmodellen voor Europa tonen aan dat stijgende temperaturen zullen leiden tot meer langdurige onweersbuien. Het percentage blikseminslagen zal het sterkst toenemen in het hoge noorden.

De onweersbuien zullen ook meer gigantische hagelbuien voortbrengen. Het aantal grote hagelstenen met een diameter tot 2 centimeter zal in Midden- en Noordoost-Europa met 40-80 procent toenemen bij een temperatuurstijging van 4 °C, terwijl het aantal reuzenhagelstenen met een diameter van meer dan 5 centimeter zou kunnen verdubbelen.

De reuzenhagelstenen vernielen gewassen en veroorzaken schade aan auto’s en andere voertuigen. Ze zijn zeer zeldzaam in Scandinavië, maar in 2100 zouden het er drie keer zo veel kunnen zijn als nu.

Hagel vernielt auto

Uit krachtige onweersbuien kunnen vuistgrote hagelstenen komen die door autoruiten en zonnepanelen slaan.

© Ritzau / Scanpix

De bevindingen van Anja Rädler en haar collega’s leiden nu tot een reeks risicoanalyses. Hieruit zal blijken of het loont om bijvoorbeeld kassen en zonnepanelen uit te rusten met gehard glas dat bestand is tegen het toekomstige luchtbombardement.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg