Als je zweet, raak je niet alleen vocht kwijt. Zweet bestaat namelijk ook uit elektrolyten in de vorm van zouten, waardoor je een tekort aan zout kunt krijgen als je veel zweet.
Elektrolyten zijn geladen ionen, die er via elektrische impulsen voor zorgen dat het zenuwstelsel werkt en dat de spieren zich samen kunnen trekken. Ze zijn dan ook van levensbelang voor het functioneren van het lichaam, en als je veel zweet, kun je je zoutconsumptie beter wat verhogen.
3. Zoek de schaduw op
Als je je in de volle zon bevindt, wordt je lichaam extra warm doordat je rechtstreeks warmte van de zon krijgt in de vorm van infrarode straling.
Dit is met name het geval als de zon op je ontblote hoofd schijnt. De hersenen zijn namelijk zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen, en kunnen snel oververhit raken in de brandende middagzon.
Het is dan ook een goed idee om de schaduw op te zoeken als de zon op zijn hoogst staat.
4. Draag lichte en loszittende kleren
Je kunt je lichaam een handje helpen de temperatuur te reguleren door lichte en loszittende kleren te dragen van ademend materiaal.
Een wit T-shirt of een witte jurk heeft namelijk een hoge albedo-waarde. Dat houdt in dat de stof de zonnestralen niet absorbeert, maar weerkaatst. Albedo geeft aan in hoeverre een object het zonlicht reflecteert en is afgeleid van het Latijnse woord voor ‘wit’.
Als je lichte kleren draagt die los zitten en van een warmtegeleidend materiaal zijn als katoen of vlas, stimuleer je ook de verdamping van zweet op je huid.
5. Doe rustig aan
Als je je inspant, stijgt je lichaamstemperatuur vanzelf. Dat komt doordat je spieren niet alle energie kunnen benutten die er ontstaat bij de activiteit, en het overschot aan energie wordt omgezet in warmte.
Daarom kun je je maar beter zo min mogelijk inspannen, anders wordt je lichaam ook nog eens van binnenuit opgewarmd.
Zonnesteek kan tot orgaanfalen leiden
Als je een zonnesteek oploopt, is je lichaam er niet in geslaagd de overtollige warmte kwijt te raken en is de kerntemperatuur sterk gestegen.
Bij een zonnesteek word je eerst duizelig en misselijk en kun je hoofdpijn krijgen Soms stop je met zweten omdat het lichaam al het vocht binnenboord wil houden.
Als de lichaamstemperatuur tot 41 °C is gestegen, treden er neurologische veranderingen op, die symptomen als kramp en bewusteloosheid veroorzaken.
Heb je de 42 °C aangetikt, dan worden de cellen afgebroken, wat hersenletsel, orgaanfalen en uit eindelijk de dood tot gevolg kan hebben.
Voorkomen is beter dan genezen in het geval van oververhitting, maar als het zover komt, zoek dan snel de schaduw op, drink water en neem zout in.