7 weetjes over water die je nog niet kende

Een foetus bestaat voor 95% uit water en olifanten kunnen water kilometers verderop ruiken. Wij vertellen je dingen over water waarvan je waarschijnlijk nog nooit had gehoord.

Vand_top

1. Een foetus bestaat voor 95% uit water

De hoeveelheid water in je lichaam varieert per leeftijd. Terwijl een foetus in de eerste maanden voor 95% uit water bestaat, is dat bij een pasgeborene al gedaald tot 77%. En bij een volwassene is het nog maar 60-70%. Twee derde van dat water bevindt zich in je cellen.

2. De aarde bevat 800 biljoen olympische zwembaden aan water

Er stroomt 1,5 miljard kubieke meter water over de aarde. Dat komt overeen met de hoeveelheid water in 800 biljoen olympische zwembaden. Als al het water gelijkmatig over de aarde verdeeld zou worden, was het overal 3,7 kilometer diep.

3. Ster schiet water de ruimte in

Een jonge, zonachtige ster – 750 miljoen lichtjaren van de aarde verwijderd – schiet twee enorme waterstralen de ruimte in. Met een snelheid van 200.000 kilometer per uur ontdoet de ster zich van een hoeveelheid water ter grootte van 100 miljoen keer de volledige inhoud van de Amazone. Astronomen vermoeden dat zo'n waterballet hoort bij de ontwikkeling van zonachtige sterren.

4. Olifanten kunnen water ruiken

Olifanten kunnen water op kilometers afstand ruiken. En dat heeft een duidelijke oorzaak. Onderzoekers hebben bij 13 verschillende zoogdieren de genen in kaart gebracht die verbonden zijn met de reukzin. De resultaten laten zien dat olifanten 2000 van deze genen hebben. Dat is bijna vijf maal zo veel als de mens, die er slechts 396 heeft.

5. Een kilo rundvlees kost 15.500 liter water

De productie van voedingsmiddelen is een van 's werelds grootste waterslurpers. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.500 liter water nodig en voor een kilo chocolade maar liefst 24.500 liter. Een mens drinkt ter vergelijking bijna 1000 liter water per jaar. 70% van het water dat wereldwijd gebruikt wordt is voor dieren en gewassen, terwijl slechts 22% naar de industrie gaat en 8% thuis wordt gebruikt.

6. Enorme wolk van water omringt zwart gat

De grootste wolk van waterdamp in het universum bevat 140 biljoen maal de hoeveelheid water van alle oceanen en zeeën op aarde bij elkaar. De enorme wolk ligt rond een zwart gat ongeveer 12 miljard lichtjaar van ons verwijderd.

7. Slechts één promille van het water is drinkbaar

Slechts drie procent van het water op aarde is zoet water, de resterende 97% is zout. Van het zoete water zit 70% opgeslagen in ijskappen, bevindt 29% zich in onderaardse reservoirs en is slechts één procent drinkbaar.

Water water waaaaaater!

Nieuwe metingen van NASA tonen aan de waterdepots op de aarde uitdrogen. Lees meer over de reddingsplannen die de ingenieurs bedacht hebben.