Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA
Natuur

Wat ligt er onder de microscoop: Slijmzwam of cariës?

Vloeistof, trilhaartjes en cellen doemen op in bonte kleuren en fraaie vormen als we de wereld vanuit een heel nieuw perspectief bekijken met een geavanceerde microscoop. In microland kunnen zelfs bekende voorwerpen lastig te herkennen zijn. Lukt het jou?

Slijmzwammen zijn fascinerende organismen. Ze kunnen hun voedsel langs paadjes vervoeren, net als mieren, en ze vinden zelf hun weg.

Vaak nemen ze zelfs de kortste route van A naar B. En voor hun voortplanting maken ze sporen aan in speciale sporendoosjes (hieronder op de foto).

Een spore ontwikkelt zich tot een amoebe, ziet eruit als een rondkruipende slijmklodder en werpt vruchten in allerlei kleuren af.

Al is de slijmzwam al honderden jaren bekend in de wetenschap, de onderzoekers krijgen maar geen vat op het bijzondere organisme, dat zich bijvoorbeeld net als een gewone zwam voortplant via sporen, maar toch geen zwam is.

Eerder is hij beschreven als zowel plant als dier, maar inmiddels is de slijmzwam ingedeeld in de vergaarbak met protisten: een groep organismen die noch dier, noch plant, noch zwam zijn.

© SHUTTERSTOCK

Elektronenstraal ziet alles

De elektronenmicroscoop gebruikt een straal elektronen met een veel kortere golflengte dan licht, waardoor de resolutie fors hoger is. De straal wordt in bepaalde patronen weerkaatst of gaat dwars door een monster heen.

De lenzen bestaan uit magneten die de elektronenstraal op het motief richten, dat miljoenen keren vergroot kan worden. Er zijn twee varianten van het instrument: de transmissie-elektronenmicroscoop (TEM) en de scannings- of rasterelektronenmicroscoop (SEM).

Lees ook:

Insecten

De grote muggengids: wat vinden ze lekker en waar kunnen ze niet tegen?

15 minuten
Klimaatverandering

Schaaldieren leveren energie van de toekomst

2 minuten
Prehistorische dieren

Vastgelegd op het moment van sterven

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg