Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Hoe maken botanici onderscheid tussen groente en fruit?

4 november 2018

De grens tussen groente en fruit is fluïde. In feite bepaalt de manier waarop we de plant in ons eten gebruiken of we hem zien als groente of als fruit.

Zo zijn er bijvoorbeeld een heleboel bananensoorten. Sommige ervan zijn zoet en worden rauw gegeten. Daarom beschouwen we ze als fruit.

Andere soorten zijn in rauwe toestand oneetbaar. Die moeten worden gekookt en worden in het land waar ze groeien gebruikt als maaltijdbasis, zoals bij ons aardappelen en rijst. Daarom worden bakbananen als groente gezien.


Wetenschap laat groente in de steek

Dat de begrippen door elkaar worden gebruikt, komt voornamelijk doordat er geen wetenschappelijke definitie van groente bestaat. Wat wij aanduiden als groente, wordt primair bepaald door onze eetgewoonten.

Fruit is echter wel duidelijk botanisch gedefinieerd. Vruchten zijn zogeheten bedektzadigen, die zaden bevatten.

Terwijl groenten in botanisch opzicht wortels, stengels, bladeren, bloemen en soms zelfs vruchten kunnen zijn, is een vrucht altijd een vrucht volgens de botanische definitie van een vrucht.

Vruchten zijn verschillend

Vruchten verschillen onderling echter sterk. Ze lopen uiteen van droge hazelnoten, die een harde schil hebben, tot sappige aardbeien en blauwe bessen en het 40 kilo zware jackfruit.

Er zijn talrijke voorbeelden van botanische vruchten die groente worden genoemd. Dat geldt onder andere voor paprika’s, bonen, komkommers, tomaten, courgettes en aubergines.

Heel soms komt het omgekeerde ook voor. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de EU ervoor koos wortels te definiëren als een vrucht. Dat was nodig om worteljam officieel te kunnen goedkeuren als jam.

Waardoor is zeewater zout? Kennen dieren ook bloedgroepen? In elk nummer van Wetenschap in Beeld lees je de antwoorden van de wetenschap op grote en kleine vragen. Ontvang elke maand nieuwe antwoorden in je brievenbus.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: