Earth's core

Waarom is de kern van de aarde heet?

Binnen in de aarde is het zo heet dat ijzer smelt. Zelfs in de buurt van het oppervlak wordt gesteente omgezet in vloeibaar magma, dat soms als lava uit de aarde omhoog komt. Waar komt al die hitte in de aardkern eigenlijk vandaan?

Onze planeet straalt zo’n 44.000 miljard watt uit in de vorm van warmte. Onderzoekers hebben dit vastgesteld door op ruim 20.000 plaatsen over de hele wereld gaten in de grond te boren en de temperatuur te meten. Het grootste deel van de warmte ontstaat door het verval van radioactieve elementen, en de rest is een overblijfsel uit de tijd waarin de aarde gevormd werd.

De aarde ontstond meer dan 4,5 miljard jaar geleden. Sterrenstof klonterde samen tot hemellichamen, die mettertijd steeds groter werden en uiteindelijk onze planeet vormden. Door de hoge dichtheid van de materie en de vele botsingen stegen de temperaturen, en veel van de warmte in het binnenste van de aarde is hiervan het gevolg. De aarde is dus nog niet helemaal afgekoeld. Er ontstaat ook warmte wanneer metalen in de vloeibare buitenkern op de rand van de vaste binnenkern stollen.

Het leeuwendeel van de aardwarmte, ongeveer 24.000 miljard watt, is echter van natuurlijke radioactiviteit afkomstig. Bij het vervallen van isotopen van uranium, theorium en kalium, die een hoge halfwaardetijd hebben, komt warmte vrij, en dat zal nog miljarden jaren zo blijven.

Japanse detector meet verval

Om vast te stellen hoeveel van de hitte van de aarde van radioactief verval afkomstig is, worden detectoren diep in de grond gebracht. Een voorbeeld hiervan is de Japanse KamLAND, die neutrino’s meet die ontstaan bij radioactief verval (zogeheten geoneutrino’s) in een grot een kilometer onder het aardoppervlak.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: