Waarom houden honden hun kop schuin?

Als ik tegen mijn hond praat, kijkt hij me aan en houdt zijn kop schuin. Probeert hij te begrijpen wat ik zeg of wat er aan de hand is?

© Mary Swift/Shutterstock

Veel hondenbaasjes merken dat hun hond zijn kop schuin houdt bij het horen van zinnen als ‘Ga je mee?’, ‘Wil je een kluif?’ en ‘Waar is de bal?’

Volgens een Hongaars onderzoeksteam is de kopbeweging een uiting van verhoogde aandacht en mentale verwerking van herkenbare informatie in wat we tegen onze hond zeggen.

Getrainde honden kantelen hun kop

De onderzoekers bestudeerden 40 honden wanneer ze door hun baasjes werden gevraagd om een bekend speeltje te zoeken. Daarbij bleek dat honden die de naam van hun speeltje hadden geleerd, vaker hun kop schuin hielden.

Honden die wisten hoe hun speeltje heette, kantelden 43 procent van de tijd hun kop als hun baasje het speeltje noemde, terwijl dit maar 2 procent van de tijd gebeurde bij honden die de naam van hun speeltje niet hadden geleerd.

De conclusie was dus dat honden hun kop schuin houden bij het herkennen en verwerken van informatie die relevant en betekenisvol voor ze is.

De hersenen van de hond bestaan, net als die van de mens, uit twee hersenhelften die verschillende inputs verwerken. De onderzoekers vermoeden daarom dat de bekende woorden de ene hersenhelft meer stimuleren dan de andere, waardoor de hond zijn kop schuin houdt.