Fruitvliegjes op fruit

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Ze lijken op te duiken uit het niets en zwermen om het rijpe fruit in je keuken. Maar met een simpele truc kom je zo van de fruitvliegjes af.

Shutterstock

Fruitvliegjes in de keuken

Het is weer warm buiten, en dat betekent dat de kleine vliegjes hun intrek in de keuken nemen. Maar hoe komen ze daar eigenlijk?

Ooit dachten mensen dat ratten spontaan op vuilnishopen ontstonden, vliegen werden gevormd uit rottend vlees en dat mijten alleen voorkwamen als eetbaar afval te lang had gelegen.

Dit verschijnsel, ook wel spontane generatie genoemd, was in de kindertijd van de biologie een legitiem onderzoeksgebied, waar veel knappe koppen zich mee bezighielden en geleerde verhandelingen over schreven.

Niets komt voort uit niets

Naarmate microscopen beter werden, werd het duidelijk dat er niets is dat voortkomt uit het niets.

De ratten slopen binnen in de nacht, vliegen kwamen eraan zoemen en legden eitjes op het vlees, waar later larven en vervolgens volgroeide vliegen uit voortkwamen, en mijten kwamen eraan gekropen en legden eitjes.

Als je ziet hoe een stuk fruit plotseling omringd kan worden door fruitvliegjes, zou je bijna gaan geloven in spontane generatie, maar het is gewoon een kwestie van goed kijken.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

De zomer is het seizoen van de fruitvliegjes. Maar hoe komen die irritante beestjes in je keuken?

© Shutterstock

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

De zomer is het seizoen van de fruitvliegjes, en met name in augustus, als de temperatuur op z’n hoogst is, is de kans groot dat je keuken overgenomen wordt door deze irritante beestjes.

Fruitvliegjes worden ook wel bananenvliegjes genoemd, en in het Frans heten ze azijnvliegjes, wat een goed beeld geeft van wat ze zoal lekker vinden.

Fruitvliegjes zijn zo klein dat je het zelden ziet wanneer er één langs zweeft, gelokt door de geur van een overrijpe vrucht. De vlieg legt eitjes en verdwijnt weer.

Je kunt de vliegeneitjes natuurlijk in huis krijgen via het fruit dat je hebt gekocht. Je ziet er niets aan af, tenzij je een microscoop gebruikt, maar een paar dagen later wemelt het van de fruitvliegjes.

Als je van het ongedierte af wilt, kun je een eenvoudige truc gebruiken: leg je fruit in de koelkast. Fruitvliegjes houden namelijk niet van kou.

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Als het in het najaar kouder wordt, verdwijnen de fruitvliegjes weer. Fruitvliegjes houden namelijk niet van kou.

Als je van het kleine ongedierte af wilt, kun je om te beginnen het fruit in de koelkast leggen en alles weghalen wat ze aantrekt.

Als je alles hebt weggehaald waar fruitvliegjes op afkomen, kun je deze eenvoudige truc met azijn en afwasmiddel inzetten.

Doe azijn en een klein beetje afwasmiddel in een schaal. Fruitvliegjes zijn gek op azijn en zullen op de geur afkomen. Maar door het afwasmiddel verandert de oppervlaktespanning zodanig dat de fruitvliegjes niet meer kunnen opvliegen.

Lees ook:

Natuur

Gif van de Zwarte Zee bevriest scheepswrak in perfecte staat

14 minuten
Vulkanen

De vulkaan Etna zakt langzaam in zee

8 minuten
Klima
Klimaatverandering

Calculator: Zo wordt het klimaat van de toekomst

3 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!