Shutterstock
Vulkaner

Vulkanische gassen irriteren je ogen en verlammen je hart

Vulkanische gassen bevatten kwik, kooldioxide en zoutzuur, die het DNA in je hersenen kunnen aantasten, hartverlamming veroorzaken en je ogen irriteren.

Heet magma zit vol met gas

Het intens hete magma onder het aardoppervlak bevat veel gas, dat wordt vrijgegeven door vulkanen. De vulkanische gassen bestaan o.a. uit giftige stoffen als kwik, koolstofdioxide en waterstofchloride, en via je longen kunnen ze snel tot diep in het lichaam komen.

Claus Lunau

Kwik tast je DNA aan

Zuurstofradicalen (rood) kunnen je DNA aantasten en worden vooral in de hersencellen gevormd, waar het zuurstofverbruik hoog is. Gewoonlijk breken enzymen (geel) de zuurstofradicalen af, maar kwik (zilver) kan de enzymen blokkeren, waardoor er mogelijk schade ontstaat aan het DNA. Die kan fataal zijn voor de cellen.

Claus Lunau

Koolstofdioxide vertraagt je hartslag

Het parasympatisch zenuwstelsel (groen) geeft via de signaalstof acetylcholine signalen af en kan je ademhaling en hartslag vertragen. Een grote hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed belemmert de afbraak van acetylcholine, waardoor de parasympatische zenuwen overactief worden en je longen en hart verlamd raken.

Claus Lunau

Zoutzuur irriteert je ogen en longen

Vulkanen stoten zwaveldioxide en waterstofchloride uit, die vermengd met water krachtige zuren vormen. Op het oppervlak van je ogen, huid en luchtwegen zit water, waardoor de gassen het weefsel kunnen irriteren. In grote hoeveelheden kunnen ze je longen beschadigen en zo je ademhaling blokkeren.

Claus Lunau