Vulkan - hav skjuler kæmpevulkan

Zee verbergt reuzenvulkaan

Een enorme uitgedoofde vulkaan is gevonden op de bodem van de Stille Oceaan. De vulkaan steekt 1100 meter boven de zeebodem uit en strekt zich uit over 7 kilometer.

21 januari 2015

Vijf kilometer onder het water van de Stille Oceaan ligt een gigantische vulkaan, die tot voor kort aan het zoeklicht van de wetenschap was ontsnapt. De vulkaan werd ontdekt tijdens een expeditie naar het afgelegen Johnston Island, een atol zo’n1300 kilometer ten westen van Hawaï.

Vulkaan ontdekt in ononderzocht gebied

Onderzoekers van de Amerikaanse University of New Hampshire waren bezig de zeebodem van dit nog niet eerder onderzochte gebied van de Stille Oceaan met sonartechnologie in kaart te brengen. Plotseling kwam de reusachtige vulkaan in beeld op het scherm van het expeditieschip. De kegelvormige top steekt 1100 meter boven de zeebodem uit. Uit metingen van de vulkaan blijkt dat de steile hellingen een hoek hebben van 23 graden en dat de voet zich uitstrekt over zeven kilometer.

Giga-vulkaan ontdekt met sonar

De onderzoekers vonden de onderzeese vulkaan met een multibeam echolood. Hiermee kan een 3D-kaart van de zeebodem worden gemaakt tot op 11 kilometer diepte.

De sonar stuurt geluidsgolven in verschillende richtingen door het water, waarna het schip de echo's weer opvangt. De geluidssignalen zijn als 3D-afbeeldingen op een scherm te zien.

Nieuwe vulkaan is 100 miljoen jaar oud

De onderzeese vulkaan heeft nog geen naam gekregen en zal nader worden onderzocht. Marien geoloog James Gardner, de leider van het onderzoeksteam dat de vulkaan ontdekte, vermoedt dat de vulkaan ongeveer 100 miljoen jaar oud is.

3D-technieken brengen geheimen van de zee aan het licht

Niet alleen vulkanen worden op de zeebodem ontdekt met behulp van geavanceerde sonar- en 3D-technologie. In ons artikel kun je lezen hoe Franse marien archeologen oorlogsschepen op 90 meter diepte blootleggen:

Hier ligt de vulkaan

De vulkaan is 1300 km ten westen van Hawaï, bij Jarvis Island, ontdekt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: