Vulkaan: Vulkanen kunnen bellen blazen

Vulkaan: Er is een nieuw type uitbarsting ontdekt.

vulcano

Vulkanenleken op twee manieren uit te barsten: óf de lava loopt langzaam weg óf de vulkaan explodeert en spuwt de lava uit. Maar Nieuw-Zeelandse en Britse onderzoekers vonden een derde type, tangaroa, waarbij de lava in bellen naar buiten komt.

Vulkaan spuwt bijzondere stenen uit

Ze bekeken de bodem rond de onderzeese vulkaan Macauley in de Stille Oceaan. Deze vulkaan spuwt puimsteen, wat doorgaans duidt op explosieve uitbarstingen. Maar het puim op de zeebodem zag er heel anders uit. Puimstenen hebben holtes die gevuld zijn met gas, maar hier waren de holtes afgerond en egaal, als een soort versteende mousse.

Het puimsteen is dus niet ontploft, maar langzaam groter geworden. Dat betekent dat de lava in de vorm van bellen naar het zeeoppervlak is opgestegen.

Zo werkt een tangaroa-uitbarsting

  1. Magma stijgt op naar de zeebodem. Het gewicht van het water voorkomt een explosieve uitbarsting. De lava vormt bellen.

  2. De lava bestaat uit gesmolten puimsteen. Terwijl de bellen van lava opstijgen, zetten gassen in de holtes van het puim uit.

  3. Eenmaal boven is het gas sterk uitgezet. De buitenlaag van de bel raakt door het water afgekoeld, wordt bros en barst. Door het binnendringende water valt de bel uiteen, waarna de brokstukken naar de zeebodem zinken.