Vulkaanuitbarsting kan voor nieuw Pompeï zorgen

Een Chileense vulkaan is aan het uitbarsten en spuwt een kilometershoge kolom van as en rook uit. De autoriteiten zijn bang voor een aslawine zoals in Pompeï, de Romeinse stad die verwoest werd.

Calbuco volcano

Onverwacht en voor het eerst sinds 1972 is de vulkaan Calbuco in het zuiden van Chili uitgebarsten. Hij stuurt nu as en rook kilometers de lucht in.

Er komt een enorme aswolk uit de opening van de vulkaan, en daarom hebben de autoriteiten een gebied met een straal van 20 kilometer rond de vulkaan geëvacueerd.

VIDEO: Chileense vulkaan spuwt aswolk uit

Vulkaan kan voor nieuw Pompeï zorgen

De autoriteiten vrezen dat de zuil van as vanwege de zwaartekracht zal instorten, waardoor er een zogeheten pyroclastische stroom van de berghelling af zal komen.

Een pyroclastische stroom is een soort lawine van verhit gesteente, giftige gassen en vulkanische as. De stroom kan een snelheid van 700 kilometer per uur bereiken en vernietigt alles op zijn weg.

In het jaar 79, toen de Vesuvius uitbarstte, werd de Romeinse stad Pompeï door een dergelijke stroom verwoest.

Vulkaan sluimert sinds 1972

De 2003 meter hoge vulkaan ligt bij de havenplaats Puerto Montt en het toeristenoord Puerto Varas, zo'n 1000 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago.

De laatste uitbarsting van de Calcubo 43 jaar geleden duurde maar vier uur, maar in 1961 spuwde de vulkaan een aswolk wel 12 à 15 kilometer de lucht in.

Chili ligt in vulkanisch actief gebied

Volgens het persbureau Ritzau is het de tweede keer in korte tijd dat er in het zuiden van Chili een vulkaan uitbarst.

Op 3 maart spuwde de vulkaan Villarrica as en lava uit, maar die uitbarsting duurde niet lang.

Chili ligt op de zogeheten Ring van Vuur en heeft 500 potentieel actieve vulkanen. Alleen Indonesië heeft er meer.