Supervulkaan Yellowstone put energie uit gezonken plaat
Gesteente raakt verhit en komt onder Yellowstone terecht doordat een oude tektonische plaat op weg naar het binnenste van de aarde de bodem stuk trekt.

De gigantische supervulkaan onder het nationale park Yellowstone in de VS wordt aangezwengeld door andere geologische krachten dan tot nu toe gedacht.
Dat blijkt uit nieuwe computersimulaties.
Tot voor kort dachten wetenschappers dat de bron van de supervulkaan een hotspot was: een magmakanaal dat helemaal doorloopt tot het binnenste van de aarde.
Zo is de vulkanischeactiviteit op Hawaï te wijten aan een hotspot. De hele eilandengroep is zelfs ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Omdat de Pacifische Plaat naar het oosten opschuift, wordt er bij elke uitbarsting een nieuw eiland gevormd.
Hotspot nooit gevonden
Aan het oppervlak lijkt het alsof ook de supervulkaan van Yellowstone gedurende miljoenen jaren is opgeschoven, maar het is nooit gelukt om de hotspot met behulp van seismografische metingen op te sporen.
Uit nieuwe computersimulaties van geologen van de University of Illinois blijkt waarom niet: er is geen hotspot. Een andere theorie sluit beter aan bij de seismologische gegevens.