Reuzenvulkaan dreigt Rome weg te vagen

Al duizenden jaren denken de Romeinen dat de reuzenvulkaan van de Albaanse Heuvels op maar 30 kilometer van de stad uitgedoofd is. Maar dat is niet zo. Integendeel.

Albaanse Heuvels reuzenvulkaan

In de Albaanse Heuvels (Colli Albani), een vulkanischgebied met een idyllisch kratermeer en vruchtbare grond, hebben veel rijke Romeinse gezinnen een huisje. Het is maar 30 kilometer naar het centrum van de bruisende stad, en de vulkaan is lang niet zo dood als de bevolking en de wetenschap al duizenden jaren denken.

Hij is zelfs buitengewoon actief, zo denkt een team geofysici, dat een rapport openbaar heeft gemaakt met twee mogelijke conclusies gebaseerd op de geologische vondsten van de twee laatste grote uitbarstingen. Óf de volgende uitbarsting laat nog 2000 jaar op zich wachten ...

... óf de gigantische eruptie is al 5000 jaar te laat.

Hier kun je het rapport lezen.

Het nieuwe Pompeï

Eén ding staat echter als een paal boven water: een grootschalige uitbarsting zal rampzalige gevolgen hebben voor de Italiaanse hoofdstad, die hoogstwaarschijnlijk onder de as bedolven zal raken. Net zoals het Pompeï 240 kilometer verder naar het zuiden zo'n 2000 jaar geleden verging.

De geofysici die het rapport schreven denken dat het meest angstaanjagende van de twee scenario's het waarschijnlijkst is. Volgens hen treedt de volgende uitbarsting 'binnen de komende 1000 jaar' op.

De vulkaan laadt zich op

De conclusie is gebaseerd op een grote hoeveelheid gegevens, waarvan het belangrijkste is dat de bodem in het gebied 2 mm per jaar stijgt, en de afgelopen 200.000 jaar maar liefst 50 meter omhoog gekomen is.

Dat wijst erop dat er zich diep in de ondergrond magma verzamelt.

Daarnaast wijst een reeks verrassend krachtige aardbevingen in de jaren 1990 erop dat de vulkaan van de Albaanse Heuvels allesbehalve uitgedoofd is.