Supervulkaan

Twee Britse geologen kregen bij wijze van uitzondering toestemming om de Paektusan te onderzoeken. Ze ontdekten een 35 km diepe magmakamer onder de vulkaan. Die kamer zit goed vol en kan de hele streek onder de as bedelven.

© Seoul Arts Center
Natuur - Vulkanen

Noord-Koreaanse atoombommen bedreigen supervulkaan

Op de grens van Noord-Korea en China ligt de supervulkaan Paektusan. Zo’n 1000 jaar geleden veroorzaakte zijn laatste grote uitbarsting een ramp in Oost-Azië, en nu dreigen illegale kernproeven de reus uit zijn sluimering te wekken.

Noord-Korea speelt letterlijk met vuur nu het land keer op keer illegaal ondergrondse kernproeven houdt. En de militaire confrontatie met de VS is niet het engst – de explosies kunnen de machtige supervulkaan Paektusan op de grens met China uit zijn sluimering wekken.

Noord-Korea testte zijn eerste kernwapen in 2006. Toen bedroeg de explosiekracht slechts 0,48 kiloton: 3 procent van de bom op Hiroshima.

Sindsdien heeft het land nog eens vijf bommen laten ontploffen in het ondergrondse testcomplex Punggye-ri. De laatste proef vond plaats in september 2017, waarbij de explosiekracht 250 keer zo groot was: een angstaanjagende 120 kiloton.

Uitbarsting benadert 1 miljoen atoombommen

Onderzoekers hebben berekend dat de Paektusan, die slechts 100 kilometer ten noordwesten van Punggye-ri ligt, op zijn grondvesten zal staan te trillen door een kunstmatige aardbeving die opgewekt wordt door een bom.

De aardbevingen veroorzaken drukveranderingen in de magmakamer, die ertoe kunnen leiden dat er gasbellen in de vloeibare gesteentemassa ontstaan. Die bellen zijn volumineuzer dan het magma, waardoor de druk oploopt – en misschien wel tot het punt waarop een uitbarsting onvermijdelijk is.

Als de Paektusan uit zijn sluimering ontwaakt, zal het zijn als ‘een miljoen atoombommen die tegelijk ontploffen’, aldus Clive Oppenheimer, een van de westerse wetenschappers die de vulkaan hebben bestudeerd.

In dat geval lopen de 1,6 miljoen Noord-Koreanen die in een straal van 100 kilometer rond de Paektusan wonen, groot gevaar. Een metersdikke aslaag kan de eerste paar dagen na een uitbarsting neerdalen. Toen de vulkaan voor het laatst hevig uitbarstte, in 946, kwam de as helemaal tot in Groenland.

Supervulkaan maakt Europa koud

Een uitbarsting zou Noord-Korea van de landkaart vagen, maar kan zelfs West-Europa in de problemen brengen. De vulkaan stuurt namelijk minstens 45 miljoen ton zwavel de stratosfeer in, waardoor het op aarde enkele graden kouder zal worden.

Zo’n afkoeling heeft ernstige gevolgen. Zo zal de productie van tarwe en rijst in Europa, de VS en China met 75 procent teruglopen.

De wereldwijde voedselproductie zal instorten, miljarden mensen zullen honger lijden en de mondiale beschaving zal zwaar op de proef worden gesteld.

Lees ook:

Vulkanen

27 supervulkanen bedreigen de aarde

1 minuut
Dat er rond de 30e breedtegraad zo weinig neerslag valt, komt door de wereldwijde atmosferische circulatie.
Weer

Daarom is het ten noorden en zuiden van de evenaar zo droog

1 minuut
Vulkanen

Supervulkanen in 2 minuten

2 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!