Shutterstock

Gevaarlijke vulkaan bedreigt een half miljoen mensen

De Filipijnse vulkaan Taal begon maandagochtend vroeg lava te spuwen en de autoriteiten waarschuwen dat er ‘binnen een paar uur of dagen’ een ‘gevaarlijke uitbarsting’ kan plaatsvinden. In het ergste geval staan er een half miljoen mensenlevens op het spel.

‘Taal maakt een heftige en onrustige periode door. Dit leidde tussen 02.49 en 04.28 uur tot een magmatische uitbarsting, die wordt gekenmerkt door een fontein van lava en door onweer en blikseminslagen.’

Dit was de melding van het Philippine Institute of Volcanology and Seismology, Phivolcs, over een van de meest actieve vulkanen van het land die maandagochtend vroeg uitbarstte.

De autoriteiten waarschuwen dat er binnen een paar uur of dagen een ‘gevaarlijke uitbarsting’ plaats kan vinden.

De vulkaan Taal, die op slechts 70 kilometer van de hoofdstad Manilla ligt, begon zondag al zwarte rookwolken uit te stoten, waarop 8000 mensen daarom meteen werden geëvacueerd.

Maar de autoriteiten vrezen dat een vulkaanuitbarsting nog veel meer mensen kan treffen: namelijk een half miljoen mensen. En Phivolcs benadrukt dat het dubbele aantal mensen moet worden geëvacueerd.

© Shutterstock

De vulkaan in de vulkaan

  • De actieve vulkaan ligt midden in het 230 km lange meer Taal dat ooit in de oertijd door uitbarstingen is ontstaan.
  • Op diverse plekken in de regio Taal ligt er naar verluidt een laag as die meerdere centimeters dik is.
  • Taal is een zogeheten ‘complexe vulkaan’. Dit betekent dat hij geen gat aan het eind van een krater heeft, wat normaal is voor een stratovulkaan, maar meerdere uitbarstingspunten.
  • Het hoofd van Phivolcs noemt Taal ‘een vulkaan in een vulkaan’ en hij benadrukt dat de vulkaan ‘erg gevaarlijk’ is.
  • De meest recente grote vulkaanuitbarsting op de Filipijnen vond in 1991 plaats, toen Mount Pinatubo ten noorden van Manilla uitbarstte. Dit was de tweede grote uitbarsting in de vorige eeuw en hij kostte minstens 800 mensen het leven.

Bron: Phivolcs, New York Times.

Volgens de United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA, wonen er ongeveer 459.000 mensen in de zogeheten ‘danger zone’.

Deze zone beslaat een cirkel met een straal van 14 kilometer, waarin Taal in het midden ligt.

Als je deze cirkel uitbreidt tot 17 kilometer, is er sprake van maar liefst 930.000 mensen. Dit is precies het aantal mensen dat volgens Phivolcs moet worden geëvacueerd.

En daar is een reden voor. Het gevaarlijkste wapen van een vulkaan, namelijk as en zwavel, kan over een enorme afstand schade aanrichten aan het klimaat en milieu, en dorpen en steden.