3 waarheden over supervulkanen

Ze houden zich stil onder de grond, tot ze met een enorme klap ontploffen en lava, stenen en gifgassen honderden kilometers ver wegslingeren. Dit is waarom wetenschappers supervulkanen als Yellowstone nauwlettend in de gaten houden.

© Jim Peaco // Wikimedia Commons

1. Een uitbarsting kan snel komen

De volgende supereruptie van Yellowstone kan veel eerder komen dan we dachten.

Dat maakten wetenschappers bekend op een recente vulkaanconferentie. Ze hebben kristallen uit de fossiele asafzettingen van Yellowstone geanalyseerd.

Die kristallen zijn tijdens de laatste supereruptie 631.000 jaar geleden uit de ondergrondse magmakamer naar de oppervlakte gekomen en bevatten informatie over onder meer druk en temperatuur.

De samenstelling verraadt dan ook hoeveel tijd er zit tussen de eerste tekenen van een uitbarsting en het moment dat 1000 km3 as en stenen weggeslingerd wordt uit Yellowstone.

Eerder dachten we dat de eerste tekenen zich duizenden jaren voor de uitbarsting zouden laten zien. Maar uit de kristallen blijkt dat die tijd veel korter is. Het zou wel eens om enkele tientallen jaren kunnen gaan, zeggen vulkanologen in de New York Times.

2. Supervulkanen zijn kraters

© Sam Beebe/Ecotrust // Wikimedia Commons

Supervulkanen spuwen tijdens een uitbarsting meer dan 1000 km3 as en lava.

Ze scoren het hoogst op de VEI-schaal: 8.

En terwijl een gewone vulkaan een kegelvormige berg vormt door middel van regelmatige, bescheiden uitbarstingen, bestaat een supervulkaan uit een enorme ondergrondse krater.

Tijdens één gigantische uitbarsting loopt de hele magmakamer van een supervulkaan leeg en komen er lava, stenen en giftige gassen vrij.

3. Supervulkanen houden zich overal schuil

De bekendste vulkanen

© Shutterstock

Je treft de enorme ondergrondse vulkanen over de hele aardbol aan. Er ontploft er gemiddeld eens in de 100.000 jaar eentje.

Er zijn sporen van uitbarstingen van een aantal bekende supervulkanen.

Maar er zijn nog steeds plekken die niet voldoende onderzocht zijn, waardoor we niet zeker weten of we alle supervulkanen hebben ontdekt.