Vulkanen

Vulkaner i udbrud

De oerkrachten van vulkanen

Vulkanen zijn een van de meest fascinerende verschijnselen van de natuur. Maar wat zijn vulkanen en waardoor barsten ze uit? Lees meer feiten over vulkanen op deze pagina, waar je een hele verzameling artikelen krijgt en wijzer kunt worden over de meest fascinerende en gevaarlijke lavaspuwende vulkanen op aarde.

Wat is een vulkaan?

Een vulkaan is een gat in de aardbodem waar magma vanuit het binnenste van de aarde ontsnapt.

Als er te veel magma onder de aardkorst zit, ontstaat er een nieuwe vulkaan of barst er een bestaande vulkaan uit om de druk onder de grond weer in balans te brengen.

Magma is de gesmolten steenmassa die zich in de aarde bevindt. Lava is de gesmolten steenmassa die uit de vulkaan stroomt en over de aardbodem loopt als de vulkaan is uitgebarsten.

©

Hoe ontstaan vulkaanuitbarstingen?

Een kamer vol gesmolten magma vormt het hart van een actieve vulkaan.

Een vulkaanuitbarsting begint als de druk in de magmakamer zo hoog oploopt dat het magma richting het aardoppervlak stroomt. Hier schiet het meestal uit het gat van de vulkaan, de krater genoemd.

Soms komen er ook grote hoeveelheden as uit. Deze as ontstaat als het magma in contact komt met de lucht.

Vulkaanuitbarstingen kennen allerlei vormen: ze zijn explosief, de lava stroomt er langzaam uit of er ontstaan bellen lava doordat de uitbarsting ondergronds plaatsvindt.

Vulkan i udbrud

© Shutterstock

De grootste en gevaarlijkste vulkanen op aarde

Op de bodem van de Stille Oceaan, zo’n 1600 kilometer ten oosten van Japan, ligt de grootste vulkaan op aarde: het Tamu Massief. De zogeheten schildvulkaan is met zijn circa 650 kilometer breedte ongeveer zo groot als Groot-Brittannië. De op een na grootste vulkaan is de Mauna Loa op Hawaï. De twee gevaarlijkste vulkanen in Europa vind je in Italië: de Etna op Sicilië en de Vesuvius vlak bij Napels. De Etna, die drie keer zo hoog is als de Vesuvius, is veel actiever, want tussen twee uitbarstingen zit zelden meer dan 10 jaar. De Vesuvius barstte in 1944 voor het laatst uit, en volgens verschillende wetenschappers verzamelt hij nu krachten voor een flinke uitbarsting.
Bladzijde 1 / 4