Shutterstock
Flera giftormar har två klitoris

Verraste wetenschappers ontdekken slangen met twee clitorissen

Voor het eerst is aangetoond dat negen slangensoorten een hemiclitoris hebben, een geslachtsorgaan met twee clitorissen.

Sommige vrouwtjesslangen hebben niet één, maar twee clitorissen. Dat blijkt uit een Australisch-Amerikaans onderzoek.

De resultaten laten zien dat minstens negen slangensoorten een tweedelige clitoris ofwel hemiclitoris hebben.

Dat is interessant, want terwijl er veel onderzoek is gedaan naar de genitaliën van mannetjeslangen, is dat bij vrouwtjesslangen heel anders.

Bij de vrouwtjesslangen draaide vooral om de vraag of ze überhaupt een clitoris hadden.

Maar de tijden zijn veranderd. En zoals onderzoeker Meghan Folwell van de universiteit van Adelaide in Australië tegen New Scientist zegt, was de hemiclitoris helemaal niet moeilijk te vinden.

‘We trokken de huid terug en daar was hij.’

Elke slangensoort is anders

Voordat de wetenschappers zover waren, scanden en ontleedden ze negen slangen op de zoölogische afdeling van de universiteit van Michigan in de VS.

Ze ontdekten dat de grootte en structuur van de hemiclitoris per slangensoort verschilde.

Zo bleek de Mexicaanse mocassinslang, Agkistrodon bilineatus, de grootste hemiclitoris te hebben van de onderzochte soorten.

Behalve deze slang bestudeerden de onderzoekers ook nog de Pseudonaja ingrami, de doodsadder, de Lampropeltis abnorma en de ruitpython.

Gelijkheid in zicht

Het onderzoek wijst verder uit dat de hemiclitoris van de vrouwtjes, net als de hemipenis van mannetjesslangen en hagedissen, bestaat uit gevoelige zenuwen en zwellichamen, die in omvang en hardheid toenemen als ze zich met bloed vullen.

Klitoris
© shutterstock

Lees ook:

In tegenstelling tot de hemipenissen van de mannetjes hebben de hemiclitorissen van de vrouwtjes geen botten en haken die zouden helpen bij de paring. Maar dat maakt het onderzoek niet minder relevant.

‘Ik denk dat de vrouwelijke kant van de zaak in dit onderzoeksveld soms over het hoofd wordt gezien. Maar nu is er een sterke gemeenschap van wetenschappers die onderzoek doen naar de vrouwelijke genitaliën, en dat is heel opwindend,’ zegt Folwell tegen New Scientist.