Verrassende ontdekking: Rollen in dinosaurustijd zijn omgedraaid

De ontdekking van een spectaculair fossiel in China daagt onze kennis van de rol van dinosauriërs en zoogdieren in het krijt uit.

Het fossiel is een dodelijk gevecht uit de prehistorie, waarbij de tijd plotseling stilstond. Deze afbeelding illustreert de situatie die de wetenschappers verbaast.

© Michael W. Skrepnick

230 miljoen jaar leefden dinosauriërs en zoogdieren zij aan zij.

Terwijl zoogdieren altijd op hun hoede moesten zijn voor de vleesetende dinosauriërs, leken ze beter te gedijen tussen de plantenetende dinosauriërs.

Nu hebben onderzoekers van het Canadian Museum of Nature een bijzondere ontdekking gedaan, waaruit blijkt dat de zoogdieren soms de confrontatie zochten met de dino’s.

Op basis van een fascinerend fossiel uit China concluderen de Canadese wetenschappers dat sommige zoogdieren mogelijk jacht maakten op vegetarische dinosauriërs.

Het zeldzame fossiel is 125 miljoen jaar oud en toont een zoogdier dat in een dodelijk gevecht verwikkeld is met een dinosaurus die drie keer zo groot is.

De dinosaurus is een Psittacosaurus lujiatunensis, een planteneter zo groot als een forse hond.

Het zoogdier had nog een hele kluif aan de vegetarische dino: Repenomamus robustus was niet groter dan een das.

Het gefossiliseerde duo is een van de eerste bewijzen dat een zoogdier een dinosaurus heeft aangevallen.

‘Het waren niet alleen de grotere dinosauriërs die de kleinere zoogdieren opaten. Soms waren zoogdieren ook in staat om dinosauriërs te verschalken,’ zegt auteur Jordan Mallon, paleobioloog bij het Canadian Museum of Nature.

Het fossiel laat zien hoe het agressieve zoogdier op de dinosaurus zit. Met zijn poten pakt het de kaak en achterpoten van de dino beet, en het heeft zijn tanden in de borstkas van de weerloze planteneter gezet.

© Gang Han

Het fossiel werd gevonden in de Chinese provincie Liaoning, ‘het Pompeï van China’, waar allerlei dinosauriërs, andere reptielen en zoogdieren werden bedolven onder modder en puin van prehistorische vulkanen.

Volgens de onderzoekers kwamen beide dieren om bij het felle gevecht dat ontstond nadat het zoogdier de dino had aangevallen.

‘Het ontbreken van bijtsporen op het skelet van de dinosaurus, de positie van het zoogdier boven op de dinosaurus en de greep en beet van het zoogdier wijzen er allemaal op dat het zoogdier jacht maakte op de verzwakte dinosaurus toen de twee plotseling werden bedolven door een vulkanische stroom,’ aldus Jordan Mallon.

Het is niet te zeggen wie het gevecht uiteindelijk gewonnen zou hebben.

Maar één ding is zeker: de prehistorische wezens waren allebei ten dode opgeschreven.