Verborgen onderwereld met bizarre wezens gevonden onder de zeebodem

Voor het eerst hebben wetenschappers de schil van de zeebodem afgepeld – en dieren en planten gevonden die de wereld nog nooit heeft gezien.

De ontdekkingen van de onderwaterrobot laten zien dat sommige dieren zowel boven als onder de zeebodem lijken te leven.

© Shutterstock

Wetenschappers blijven nieuwe lagen van het leven op onze planeet afpellen alsof het een eindeloze ui is.

Onlangs wist een schip van het Schmidt Ocean Institute een onderwaterrobot een stuk schil van de zeebodem te verwijderen in de diepe, donkere Stille Oceaan.

Terwijl de robotarm zich een weg groef door de zeebodem voor de Pacifische kust van Panama, kwam er een onbekende onderwereld tevoorschijn.

Onder zogeheten hydrothermale bronnen vonden onderzoekers van de universiteit van Wenen een ecosysteem dat barst van het nog onbekende leven.

Hydrothermale bronnen zijn plekken op de zeebodem waar hitte uit het binnenste van de aarde omhoog stroomt door de zeebodem, net als bij vulkanen aan het aardoppervlak.

Hydrothermale bronnen zijn in 1977 in zee ontdekt, maar niemand heeft eraan gedacht om daaronder te kijken – tot nu.

‘Deze zeer opmerkelijke ontdekking van een nieuw ecosysteem verborgen onder een ander ecosysteem levert nieuw bewijs dat er leven is op ongelooflijke plaatsen,’ zegt Jyotika Virmani, directeur van het Schmidt Ocean Institute, in een persbericht.

Vermoeden van bestaan van dieren werd bevestigd

De omgeving rond hydrothermale bronnen lijkt niet erg gastvrij, met kokend heet water dat zo vol zit met metalen dat het lijkt op zwarte rook die als een soort ondergrondse schoorsteen uit de zeebodem omhoog spuit.

Toch vermoedden de onderzoekers al dat dieren diep op de zeebodem heen en weer bewegen tussen de zeebodem en de laag daaronder via de hydrothermale bronnen.

Om uit te zoeken of de bronnen als tunnel voor sommige dieren fungeren, plaatsten de onderzoekers er een reeks gaasdozen over. Toen ze de dozen verwijderden, ontdekten ze onbekende dieren die onder het oppervlak leefden en sporadisch via de kanalen van de hydrothermale openingen omhoog reisden.

Toen de onderzoekers vervolgens een stuk zeebodem omkeerden, stuitten ze op een doolhof van grotten, rotsen en vreemde wezens en planten.

Duik onder de zeebodem in deze video:

Hoewel sommige dieren lijken op de wormen, slakken en octopussen die we al kennen van het leven in zee, waren er ook nog naamloze reuzenweekdieren, vraatzuchtige krabben en doorzichtige kwallen die doen denken aan geesten.

De dieren leven in 25 °C warm water in de buurt van de hydrothermale bronnen, en volgens de onderzoekers zijn ze niet afhankelijk van zonlicht, maar van de mineralen en voedingsstoffen die uit de hete bronnen stromen.

Door de ontdekking leren we meer van hydrothermale bronnen en kunnen we nu zien dat dieren zowel boven als onder de zeebodem lijken te leven.

‘We kennen de hydrothermale bronnen al heel lang van bovenaf, maar dit is eigenlijk een heel nieuw ecosysteem eronder. De ontdekking van nieuwe wezens, landschappen en nu een geheel nieuw ecosysteem maakt duidelijk hoeveel we nog moeten leren over onze zee en het leven diep daaronder,’ zegt Wendy Schmidt, voorzitter en medeoprichter van het Schmidt Ocean Institute.